İlköğretim okulları II. kademede sosyal bilgiler dersinin milli bilincin oluşmasındaki etkisi
The effect of primary schools social studies 2nd grade course on developing the national consciousness
  1. Tez No: 290084
  2. Yazar: SALİH USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Millet, Sosyal Bilgiler, Milli Bilinç, İlköğretim, Atatürkçülük, Nation, Social Studies, National Consciousness, Primary School, Kemalism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırmada ?İlköğretim Okulları II. Kademede Sosyal Bilgiler Dersinin Milli Bilincin Oluşmasındaki Etkisi? incelenmiştir. Türk milli değerlerinin kavranmasında, öğrencilerde milli değerlere bağlılığın sağlanmasında ve Milli Bilinç kazanımının edinilmesinde Sosyal Bilgiler dersinin etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında öğrencilere yönelik anket formu kullanılmıştır. Anket formu ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır ve milli bilinci ölçmeye yönelik 29 sorudan oluşmaktadır. Anket verileri ile toplanan bilgilerin çözümlenmesinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) istatistik paket programıyla elde edilen değerler frekans (f) ve yüzde (%) hesaplamaları ve t- Testi olarak verilerek yorumlanmıştır. Veriler 2009-2010 Eğitim - Öğretim Yılında Niğde ili Merkez ilçesine bağlı 19 Mayıs İlköğretim Okulu, Mehmet ve Emet Aydoğan İlköğretim Okulu ve Hazım Tepeyran İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören her okuldan 60'ar öğrenci olmak üzere toplamda 180 öğrenciye uygulanan anket formları ile elde edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulgular incelendiğinde genel olarak öğrencilerin Milli Bilince yönelik doğru çıkarımlarda bulunduğu, Milli Bilinç konusunda yüksek oranda olumlu görüşe sahip oldukları, bu konuda Sosyal Bilgiler dersinin önemli bir etkiye sahip olduğu, başka bir söyleyişle öğrencilerin Milli Bilinç düzeylerinin yüksek oranda olmasında Sosyal Bilgiler dersinde yer alan kazanım, değer ve ara disiplinlerin önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin Milli Bilinç düzeylerinin birbirine yakın olduğu, cinsiyet değişkeni noktasında ise kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla Milli Bilinçlerinin daha iyi düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar ışığında şu önerilerde bulunulmuştur; Sosyal Bilgiler dersi öğretim programında ve ders kitaplarında milli ve manevi değerler artırılmalıdır. Öğrencilere ülkemiz gerçekleri hakkında daha somut bilgiler aktarılmalı ve program ve ders kitaplarında söz konusu durumla ilgili kazanımlara yer verilmelidir. Milli ve manevi değerler aktarılırken sadece bilgiyi vermekle yetinilmemeli, öğrencilerin verilen bilgileri uygulayabilmesi için gerekli ortam sağlanmalıdır. Sadece Sosyal Bilgiler derslerinde değil diğer derslerde de milli ve manevi değerlerin aktarılabileceği kazanım ve konulara yer verilmelidir. Milli birlik ve beraberlik konulu yardımcı eserlere yer verilerek öğrencilerin bu tür yardımcı kaynakları okumaları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of primary schools social studies 2nd grade course on developing the national consciousness was studied. The effect of social studies course on gaining and keeping national values and national consciousness was aimed to evaluate. A survey form was used to collect data about students. The survey which consists of 29 questions to measure national consciousness was answered by students at 6th and 7th grade. The data was analyzed and commented using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), giving frequency(f), (%) calculations and t- Test. The data was gathered from total 180 students at 19 Mayıs, Mehmet and Emet Aydoğan and Hazım Tepeyran Primary Schools (60 students from each school) located in the center of Niğde in 2009-2010. After the results of the study were examined, it was seen that the students can generally make proper inference towards national consciousness, have higher positive thoughts about it and the effect of social studies course on it has an important role, in other words, the acquisitions, values and interdisciplines gained at social studies course have major parts in having higher national consciousness. Additionally, it has been found that the levels of national consciousness of the students at 6th and 7th grades are closer to each other and the levels of the consciousness of the girls are higher than those of the boys. The following suggestions were made taking the results of the study: National and spiritual values in the syllabus and textbooks of social studies course should be augmented. Students shouls be given more concrete knowledge about the facts of our country and acquisiation about the subject should be added. Suitable environments and conditions should be provided for the students to practice the learned activities. Not only the textbooks of social studies course but also other textbooks of different subjects should contain national and spiritual values. Additional supplements for national and spiritual values should be supplied and students must be encouraged to read them to have those senses.