The effect of helicobacter pylori infection on gastric epithelial cell proliferation and apoptosis
Helicobacter pylori enfeksiyonunun gastrik epitel hücre proliferasyonu ve apoptozuna etkisi
- Tez No: 290280
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIK SALİH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, cagA, gastrik kanser, düodenum ve gastrik ülseri, gastrit, hücre proliferasyonu ve apoptoz, Helicobacter pylori, cell proliferation, apoptosis, gastric cancer, DU (duodenal ulcer), GU (gastric ulcer), gastritis
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Helicobacter pylori gastrit ve mide ülseri hastalıklarına sebep olmakla birlikte mide kanseri(GC) önemli bir rol oynamaktadır. Mide karsinomasının oluşumunun çok basamaklı bir süreç olduğu belirtilmekte olup proliferasyon ve apoptoz arasındaki dengenin düzenlenmesinde çeşitli faktörler yer almaktadır. Bu süreçlerde H. Pylori enfeksiyonunun rolü üzerine raporlar hala tartışmalıdır. Bu çalışmayla H. pylori ve cagA geninin farklı gastrik kanser ve gastrit örneklerindeki hücre proliferasyonu ve apoptoza olan etkilerini değerlendirmek, Ki-67 prosedürü ile hücre proliferasyonunu ve Caspase-3 ve TUNEL immunohistokimyasal tekniklerle apoptotik indeksleri belirlemeyi amaçladık. Yöntemler: 52 tane gastrik kanser ve 41 tane gastrit, DU ve GU hastalarından elde edilen biyopsi örnekleri histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak incelendi. Gatrik biyopsilerden DNA izole edildi ve hem gastrik kanser hem de gastrik biyopsi örnekleri için hücre proliferasyonu ve apoptotik aktiviteler immünohistokimyasal olarak incelendi. PZR ile H. pylori, cagA geni varlığı ve EPIYA motiflerinin sayısı belirlendi. Sonuçlar: H. pylori gastrik kanserli örneklerin (52) 35' inde (%67,3) ve gastritli ve DU' li hastaların 18' inde (%43,9) pozitif bulundu. Bu çalışmada gastrik kanser tümör dışı ve tümör alanlarında hücre proliferasyonu sırasıyla H. pylori negative kesitlerde %17,8 ve %32,9 ve H. pylori pozitif kesitlerde %24,8 ve %40,7 bulduk. Apoptoz için gastrik kanser tümör dışı ve tümöral alanlarda sırasıyla H. pylori negative kesitlerde %26,9 ve %36,8 ve H. pylori pozitif kesitlerde %50,0 ve %63,5' di. İstatistiksel analiz, kanser hastaları için Ki-67 boyamasının önemli şekilde Caspase-3 boyamasından daha düşük olduğunu gösterdi. Bu çalışmada, immünohistokimyasal analiz gastrik biyopsilerde hücre proliferasyonu H. pylori negatif olanlarda %30,3 ve H. pylori pozitif olanlarda %54,8 olduğunu gösterdi. Apoptoz için gastric biyopsi sonuçları H. pylori negatif olanlarda %42,4 ve pozitif olanlarda %36,1' di. İstatistiksel analiz ile gastritli hastalardan elde edilen gastrik biyopsilerde Ki-67 boyaması Caspase-3 boyamasından önemli olarak daha yüksek bulundu. H. pylori negatif ve pozitif örneklerde TUNEL ortalama boyaması sırasıyla %23,3 ve %19,0' du. Gastrik kanser dokularında boyama ile cinsiyet, yaş, H. pylori intestinal metaplazi, atrofi ve tümör tipi istatistiksel olarak değerlendirildi. Tümör dışı alanlarda tümöral alanla karşılaştırıldığında Ki-67 boyaması için IM (P: 0,014) ve atrofi (P: 0,054) istatistiksel olarak önemli bulundu. Caspase-3 için bu değişkenlerin tümöral ve tümör dışı alanda ilşkisi bulunmadı. Gastrik biyopsilerde boyama ile cinsiyet, yaş, kronik enfeksiyon, nötrofil aktivitesi, H. pylori ve intestinal metaplazi istatistiksel olarak değerlendirildi. Ki-67 boyaması gastrik biyopsilerde kronik enfeksiyon (P: 0,011), nötrofil aktivitesi (P: 0,000) ve H. pylori (P: 0,055) önemli bulundu. Caspase-3 boyaması için yalnızca IM (P: 0,033) önemli bulundu. Sonuç: Hücre proliferasyonu ve apoptozun gastrik kanser tümör alanlarında tümör dışı alanla karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu bulundu. Bu işlemlerde H. pylori, cagA geni ve EPIYA motifleri varlığının etkisi gözlemlenmedi. Gastrik biyopsilerde hücre proliferasyonu aktivitesi apotoz aktivitesinden daha fazla bulundu. H. pylori varlığının gastritli hastalarda hücre proliferasyonu üzerine önemli bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Gastrik kanser (tümör dışı alan) kesitlerinde hücre proliferasyonu ortalamada gastritli kesitlerden %25 daha yüksek bulundu. Diğer yandan apoptoz, gastrik kanser ve gastritli kesitlerde önemli bir fark göstermedi.
Özet (Çeviri)
Helicobacter pylori is the causative agent of gastritis and peptic ulcer diseases and plays an important role in gastric cancer (GC). The development of gastric carcinoma has been shown to be a multistep process and various factors are involved in the regulation of the balance between proliferation and apoptosis. Reports on the role of H. pylori infection in these processes are still controversial. We aimed to evaluate the effects of H. pylori and the presence of cagA gene on cell proliferation and apoptosis in gastric cancer and gastritis samples, to determine cell proliferation by the Ki-67 procedure and the apoptotic indexes (AI) by the caspase-3 antibody (CPP32) and the TUNEL immunohistochemical techniques. Methods: 52 paraffin-embedded gastric cancer biopsies, 41 biopsy samples from patients with gastritis, DU and GU were examined immunohistochemically and histopatholgically. DNA was isolated from gastric biopsies and cell proliferation and the apoptotic activities were examined immunohistochemically for both gastric cancer and gastritis biopsy samples. The presence or absence of H. pylori, cagA gene and the numbers of EPIYA motifs were detected by PCR. Results: H. pylori was positive in 35 (67.3%) of 52 of samples with gastric cancer patients and in 18 (43.9%) of 41 gastritis and DU patients. In this study we found that cell proliferation (Ki-67 staining) in gastric cancer non-tumoral site and tumoral site of H. pylori (-) sections were 17.8% and 32.9% and H. pylori (+) sections were 24.8% and 40.7% respectively. For apoptosis (Caspase-3 staining), in gastric cancer non-tumoral site and tumoral site of H. pylori (-) sections were 26.9% and 36.8% and H. pylori (+) sections were 50.0% and 63.5% respectively. Statistical analysis showed that Ki-67 staining was significantly lower than caspase-3 staining for cancer patients. Immunohistochemical analysis in this study revealed that cell proliferation in gastric biopsies from gastritis patients of H. pylori (-) was 30.3% and H. pylori (+) was 54.8%. For apoptosis (Caspase-3 staining), the results for gastric biopsies from gastritis patients of H. pylori (-) was 42.4% and H. pylori (+) was 36.1%. Statistical analysis showed that Ki-67 staining was significantly higher than Caspase-3 staining for gastric biopsies from gastritis patients. The average results of TUNEL in H. pylori positive and negative specimens were 23.3% and 19.0% respectively. The correlation between staining and gender, age, H. pylori, intestinal metaplasia, atrophy, and tumor type were statistically evaluated in gastric cancer tissues. Staining for Ki-67 was found significant for IM (P: 0,014) and Atrophy (P: 0,054) in non-tumoral site as compared to tumoral site. For Caspase-3 staining association was not found between the above variables in non-tumoral and tumoral sites. The correlation between staining and gender, age, chronic inflammation, Neutrophil activity, H. pylori, and intestinal metaplasia were statistically evaluated in gastric biopsies of gastritis patients. Staining for Ki-67 was found significant for chronic inflammation (P: 0,011), neutrophil activity (P: 0,000) and H. pylori (0,055) in gastric biopsies. For Caspase-3 staining a significant association was found only with IM (P: 0,033). Conclusions: Cell proliferation and apoptosis were found to be higher in gastric cancer tumoral sites as compared to non-tumoral sites. The presence or absence of H. pylori, cagA gene and EPIYA motifs did not seem to affect the above processes. In gastric biopsies cell proliferation activities was found to be higher than that of apoptotic activities. The presence of H. pylori seems to have a significant effect on cell proliferation in gastric biopsies of patients with gastritis. Cell proliferation (ki-67 staining) in gastric cancer sections (non-tumoral site) was found to be 25% higher on average than that of gastritis sections. On the other hand apoptosis (caspase-3 staining) showed no significant difference between the mean staining of gastric cancer sections and gastritis sections.