Experimental and theoretical investigation of the dynamic response of a cam-follower mechanism
Bir kam-uydu mekanizmasının dinamik davranışının deneysel ve teorik incelenmesi
- Tez No: 29041
- Danışmanlar: PROF. DR. S. TURGUT TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kam Dinamiği, Kam İmalatı, Kam Profili Hataları, Hız Dalgalanmaları, Mekanizma-Doğru Akım Motorlu Etkileşimi, Enerji Harcanımı, Cam Dynamics, Cam Manufacturing, Cam Profile Errors, Speed Fluctuations, Mechanism-DC Motor Interaction, Energy Dissipation
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz BİR KAM-UYDU MEKANİZMASININ DİNAMİK DAVRANIŞININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ GHONAIM, Dialed YÜKSEK Lisans Tezi. Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Turgut TUMER Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN Haziran 1993, 121 sayfa Bir kaın-uydu mekanizmasının dinamik davranışı deneysel ve teorik olarak incelendi. Özellikle, mekanizma-tahrik etkileşimi, imalat hataları ve enerji harcaman konuları araştırıldı. Çeşitli kam profilleri tasarlanarak, sayısal denetimli frezede doğrusal ve dairesel işleme kodlari kullanılarak imal edildi. Bu kamlar kullanılarak bir dizi deney yapıldı. Sonuçlar imalat hataları ve enerji harcanımının sistemin dinamik davranışı üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koydu. Mekanizma- tahrik iletişiminin ele alınan sistemin davranışına önemli bir etkisi olmadığı görüldü. Doğru akım motoru ile tahrik edilen kam mekanizması için tek serbestlik dereceli bir rijit cisim modeli geliştirildi. Kam mili hızınının dalgalanmalar, güç harcaman, uydu ivmesi vesıçrama hızları için elde edilen benzeşim sonuçlan deneysel bulgularla karşılaştırıldı..Model aynı zamanda, kam ile tablalı uydu arasındaki kuru sürtünmeden kaynaklanan enerji harcanımı için eşdeğer bir viskos damper katsayısı elde etmek amacıyla kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL AND THEORETICAL INVESTIGATION OF THE DYNAMIC RESPONSE OF A CAM-FOLLOWER MECHANISM GHONAIM, Khaled M.S in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Turgut TÜMER Co- supervisor: Prof. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN June 1993. 121 pages Dynamic behavior of a cam-follower mechanism has been experimentally and theoretically investigated. In particular, mechanism-prime mover interaction, manufacturing inaccuracies and energy dissipation characteristics have been studied. Different types of cams have been designed and produced on a CNC milling machine by using linear and circular contouring codes. Several experiments have been conducted with these cams. Results underline the importance of manufacturing accuracy and energy dissipation characteristics in terms of dynamic response of the system. Mechanism-driving motor interaction did not affect the response appreciably for the system under investigation. A single degree-of-freedom rigid model of the cam mechanism - DC motor system has been developed. Simulation niresults on the cam-shaft speed fluctuation, power consumption, follower acceleration, and 'jump speeds have been compared with experimental findings. The model has also been used to estimate an equivalent viscous damping coefficient to replace the energy dissipation due to dry friction at the interface between the cam and the flat-faced follower.