Construction and performance analysis of an air-to-air and solar assisted heat pump
Havadan havaya ve güneş enerjisi destekli bir ısı pompasının kurulması ve performans analizi
- Tez No: 29042
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Havadan havaya ısı pompası, güneş enerjisi destekli ısı pompası.performans analizi, Air-to air heat pump.solar assisted heat pump, performance analysis
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZ HAVADAN HAVAYA ve GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ BİR İSİ POMPASININ KURULMASİ ve PERFORMANS ANALİZİ AÇIKALIN, Bülent Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY Ocak 1993, 122Sahife Bu çalışmanın amacı, piyasada bulunan havadan havaya bir ısı pompasının performansını ölçmek ve aynı ısı pompası güneş enerjisi destekli olarak çalıştığında performansını incele mektir.Güneş enerjisi destekli bir ısı pompasının tasarımı ve kurulması, aynı ısı pompası havadan havaya çalıştırılırken elde edilen deneysel sonuçlara dayandırılmıştır. Piyasada bulunan bir havadan havaya ısı pompasına, performansını bulmakta kullanılan ölçme cihazlarının da eklenmesiyle bir deney düzeneği kurulmuştur. 1992 Şubat ve Mayıs ayları arasında, değişen hava şartlarında, 20 değişik günde saat bazında ısı pompası havadan havaya çalışırken ölçmeler yapılmıştır.Ölçmelerden elde edilen sonuçlar kullanılarak ısı pompasının performansı bulunmuştur. Seri tipte güneş enerjisi destekli bir ısı pompasının tasarımı, havadan havaya ısı pompası deney düzeneğinden çıkan sonuçlara gore yapılmıştır.Bu noktadan sonra, güneş enerjisi destekli ısı pompasının benzeşimi ısıtıcı-depolama tankı düzenlemesiyle sağlanmış ve deneydüzeneği üzerinde, hem havadan havaya hem de güneş enerjisi destekli olmak üzere deneyler yapılmış ve sonuçlar karşılaştır il mıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION AND PERFORMANCE ANALYSIS OF AN AIR-TO-AIR AND SOLAR ASSISTED HEAT PUMP AÇIKALIN. Bülent M.S. in Mechanical Engineering SupervisonProf. Dr. Ruknettin OSKAY January, 1993,122 Pages The aim of this study is to obtain the performance of a commercially available air-to-air heat pump and to examine the performance of the same heat pump assisted with solar energy.The design and construction of a solar assisted heat pump are based on the experimental results obtained from the same heat pump in air-lo-air operation. A test set-up was constructed, with the addition of the necessary measuring devices to a commercially available air-to-air heat pump to evaluate the performance variables. Between February and May 1992, experiments were performed in hourly basis on 20 different days under varying climatic conditions with the heat pump operating in air-to-air mode.Based on the results of the experiments, performance of the heat pump was determined. Using the results of the air-to-air heat pump.experimentai design of a series type solar assisted heat pump was made. From that point on, the simulation of the solar assisted heat pump was made by using a heater-storage tank arrangement and mexperiments vere performed on the set-up on both air-to-air and solar assisted modes and the results were compared.