Ehrlich solid tümörlü farelerde melatonin ve gece ışık uygulamasının karşılaştırmalı etkisi
The comparision effect of melatonin and night light application in mice with Ehrlich solid tumors
  1. Tez No: 290497
  2. Yazar: ZELİHA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, Ehrlich, antitümöral, Swiss albino
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada melatoninin Swiss albino türü farelerde oluşturulan Ehrlich solid tümörüzerine olan antitümöral etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 80 adet Swiss albino türüerkek fareden oluşan beşi aydınlık ve beşi karanlık olmak üzere 10 grupoluşturulmuştur. (+) Kontrol grubu hariç tüm hayvanlara 0.2 ml NaCl çözeltisi içinde1/1 hacimde hazırlanarak 1x106 EAT i.p. olarak enjekte edilerek ESToluşturulmuştur. Deney gruplarına 1ml 8 mg/kg/gün, 12 mg/kg/gün, 16 mg/kg/günmelatonin i.p. yolla her gün enjekte edilmiştir. Melatonin uygulamaya başlamazamanından 2 gün sonra EAT inoküle edilerek EST oluşturulmuş ve uygulamaya 14gün devam edilmiştir. Melatonin uygulaması akşam 18:00-20:00 saatleri arasındayapılmıştır. Ayrıca gece 02:00-04:00 saatleri arasında bazı gruplar 580 ?W floresanışığa maruz bırakılmıştır. Deney süresince tüm grupların kilo değişimlerikaydedilmiştir. Deneklerde biyokimyasal parametrelerden MDA ve GSH' a,patolojik olarak ise nekroz alanı ve tümör çapına bakılmıştır. Aydınlık ve karanlıkgrupların MDA-GSH değerlerinde istatiksel olarak önemli bir değişim olmazken(p>0,05), karanlık grupların tümör çapı ve nekroz alanlarında artış gözlenmiştir.Grup K2, K3, K4'te tümör oluşumundan dolayı kilo artışı tesbit edilmiştir. 15.gündetüm hayvanlar sakrifiye edilerek doku örnekleri alınmış ve Hematoksilen-eozinboyamasını takiben patolojik incelemeleri yapılmıştır. Patolojik değerlendirmelerneticesinde de melatoninin EST oluşumunu tetikleyici etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, antitumoral activity of melatonin was investigated in Swiss albino micewith Ehrlich solid tumor. 80 male Swiss albino mice were divided into ten groups:five of them were light groups and the rest were dark groups (n=8). Except (+)control group, all the groups were injected with 1x106 EAC intraperitoneally todevelop ascites tumor. Experimental groups were injected i.p 8 mg/kg/day, 12mg/kg/day, 16 mg/kg/day melatonın daily. After 2 days beginning of melatoninapplication, EAT was inoculated to develop EST. Then melatonin was given forfourteen days. Melatonin was applied between the hours of 18:00-20:00 at night. Inaddition to, some groups were exposed to fluorescent light 580 uW between thehours 2:00-04:00 at night. Animals? body weight changes were recorded in all groupsduring the experiment. At the result of study, MDA and GSH were measured fromblood samples and necrosis area and tumor size from tumor tissue.