Hematolojik kanserlerde TAP1 ve TAP2 gen polimorfizmlerinin incelenmesi
Analysis of the TAP1 and TAP2 gene polymorphisms in hematological cancers
  1. Tez No: 290498
  2. Yazar: SEVGİ GEZİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. FİLİZ ÖZBAŞ GERÇEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Hematoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Hematology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: TAP1, TAP2, polimorfizm, hematolojik kanser, TAP1, TAP2, polymorphism, hematological cancer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada; TAP1 ve TAP2 gen polimorfizmleri ile bazı hematolojik kanserler (KLL, KML, MM) arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. MHC sınıf II bölgesinde yer alan TAP1 ve TAP2 genleri, MHC sınıf I moleküllerine bağlı endojen antijen sunumunda görev alan bir heterodimeri kodlamaktadır. Bu proteinler, proteinlerin proteozomda parçalanması sonucu oluşan antijenik peptitlerin ER lümenine taşınmasından sorumludur. Bu proteinler antijen sunumunda önemli role sahip oldukları için, bu genlerdeki polimorfizmler veya mutasyonlar immün cevabı değiştirerek hastalıkların gelişimine etki edebilir. Bu çalışmada, toplam altı polimorfik bölge (TAP1-333, TAP1-637, TAP2-379, TAP2-565, TAP2-651 ve TAP2-665) hastalarda ve kontrol grubunda PCR-RFLP metodu ile genotiplendirilmiştir. Allel ve genotip frekansları direk sayım ile belirlenmiş ve sonuçlar ?2 analizi ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, KML gelişiminde TAP1 gen polimorfizmlerinin hiçbirinin etkili olmadığı fakat TAP2-651 ve TAP2-665'in etkili olabileceği düşünülmektedir. TAP1-333, TAP2-379, TAP2-565 ve TAP2-665 gen polimorfizmleri ile KLL gelişimi arasında bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, MM gelişiminde TAP1-333, TAP2-379 ve TAP2-665 gen polimorfizmlerinin etkili olabileceği söylenebilir. TAP2-665 ve TAP2-379 polimorfizmlerinin genotip dağılımları kontrol ve hasta gruplarında farklılık gösterdiği için bu polimorfizmlerin KML, KLL ve MM hastalık gelişimi ile ilişkili olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to analyses the association of TAP1 and TAP2 gene polymorphisms with certain hematological cancers (CLL, CML, MM). TAP1 and TAP2 genes, localized in MHC class II region, encode a heterodimer playing role in MHC class I linked endogen antigen presentation. These proteins are responsible for the transport of antigenic peptides formed by the proteosomal degradation of proteins to the ER lumen. Since these proteins have an important role in antigen presentation, the polymorphisms/mutations in these genes may contribute to the disease development by changing the immune response. In this study, a total of six polymorphic regions (TAP1-333, TAP1-637, TAP2-379, TAP2-565, TAP2-651 and TAP2-665) were genotyped by PCR-RFLP method in patients and control group. Allele and genotype frequencies were determined by direct counting and results were compared by ?2 analysis. As a result, it is thought that all TAP1 gene polymorphisms have no effect but TAP2-651 and TAP2-665 might have an effect on the development of CML. An association was found between TAP1-333, TAP2-379, TAP2-565, TAP2-665 gene polymorphisms and CLL. Furthermore, it can be stated that TAP1-333, TAP2-379 and TAP2-665 gene polymorphisms might have an effect on MM development. Since, the genotype distribution for TAP2-665 and TAP2-379 polymorphisms differed in control and patient groups, it can be thought that these polymorphisms might be associated with CML, CLL and MM.