Ortaöğretim 10. sınıf öğrencilerinin 9. sınıf Türk edebiyatı ve dil ve anlatım ders kitaplarındaki kelimeleri öğrenme düzeyleri
Learning skills of high school 10th grade students on the words of 9th grade textbooks Turkish literature and language and expression
- Tez No: 290528
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kelime, kelime hazinesi, kelime öğretimi, kelime hazinesini geliştirme yolları, word, vocabulary, word teaching, mother tongue conclusion and proposal
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Dil, düşüncelerin aynasıdır. Düşünceler ise kelimeler yoluyla başkalarına aktarılır. Anlatımımız ister yazılı, ister sözlü olsun kelimelerle hayat bulur. Sağlıklı bir iletişim için kelime hazinesinin yeterli seviyede olması gerekir.Eğitim sistemimizde görülen sorunların başında öğrencilerin kelime hazinesinin beklenen düzeyde olmayışı gelmektedir. Eğitim programlarımızda öğrencilerin bulunduğu kademeye göre bilmesi ve bilip kullanması gereken kelime / kavram sayısının sınırları belirlenmemiştir.Bu araştırma, Ortaöğretim 10. sınıf öğrencilerinin 9. sınıf Türk Edebiyatı ve Dil ve Anlatım ders kitaplarındaki kelimeleri öğrenme düzeylerini ortaya koymaya yönelik bir alan çalışmasıdır.Araştırmanın evrenini 2009- 2010 öğretim yılı ortaöğretim 10. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Uygulamaya toplam 460 öğrenci katılmıştır. Öğrenciler, tesadüfî örneklem yoluyla seçilmiştir.Araştırma kapsamında verilerin toplanmasına yönelik, öğrencilere iki bölümden meydana gelen bir test uygulamıştır. Testin ilk bölümünde 27 sorudan oluşan kişisel bilgi formu, ikinci bölümde ise 9. Sınıf Türk Edebiyatı ve Dil ve Anlatım kitapları sonunda yer alan sözlük kısmındaki kelimelerin anlamı klasik soru yöntemiyle öğrencilere soruldu.Öğrencilere kelimelerin anlamı iki şekilde sorulabilirdi. Bunlardan birincisi klasik yöntem, ikincisi çoktan seçmeli soru tekniği. Çalışmamızda kelimelerin anlamının klasik yöntemle sorulma nedeni, öğrencinin tahminle ya da rastgele bir cevabı işaretleyerek sonucun güvenilirliğini etkilemesine engel olmak içindir.Bu test, ortaöğretim 10. Sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Uygulama sonucu10.sınıf öğrencilerinin 9. Sınıf Türk Edebiyatı ve 9.sınıf Dil ve Anlatım kitapları sonunda yer alan sözlükteki kelimelerin ne kadarını öğrenebildikleriyle ilgili bir değerlendirme yapılmıştır. Değerlendirmede Milli Eğitimin puanlama sistemi ölçüt alınmıştır. Buna göre sorulan kelimelerin % 45' ini bilen öğrenciler başarılı sayılmıştır. Türk Edebiyatı ve Dil ve Anlatım ders kitaplarının sözlük kısmı soruları ayrı ayrı değerlendirilmiştir.Sonuç ve toplu değerlendirme bölümünde; ortaya çıkan veriler değerlendirildi. Kelime hazinesinin yaş, cinsiyet, kültür, çevre ve coğrafi bölgelere göre değişiklikler arz ettiği belirtildi. Kaynakça bölümünde; konuyla ilgili olan kaynaklara yer verildi. Araştırma sonuçları gösteriyor ki öğrenciler Türk Edebiyatı ve Dil ve Anlatım ders kitaplarının sözlük kısmındaki kelimeleri beklenen düzeyde öğrenememektedir. Bu sonuç öğrencilerin içinde bulunduğu çevresel koşullarla birlikte değerlendirilip, çalışma sonunda kelime hazinesini geliştirmeye yönelik tavsiyelerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Language is the mirror of ideas and ideas are shared by words. Your expression is either written or oral it comes alive by words. Thus, in order to have a good communication one needs to have an good enough vacobulary level.One of the main problems encountered in our education system is the insufficent vocabulary level of students. In our education programs the number of words that has to be known by students at a certain level is well determined.The objective of this thesis is to analyse the learning skills of high school 10th grade students on the words of 9th grade textbooks ?Turkish Literature? and ?Language and Expression?. On this scope, we studied on 460 High School 10th grade students from 2009/2010 Education Year selected by random sampling method. Within the context of study, data is collected by applying a test consisting of two parts. In the first part, students are asked to fiil a personal data form, which has 27 items. As the second part of test, the mean of the words given at the dictionary part of the 9th grade level textbooks ?Turkish Literature? and ?Language and Expression? is asked in a classical way.Indeed, the mean of words would has been asked in two different ways. One of them is the classical way, which is the case in this thesis. The other way is the selective technique. The reason why we use the classical way instead of selective technique in this study is simply to avoid the student to estimate the answer of question or give a random answer. Using the selective technique would have affected the reliablity of our results.As it is said, the test mentioned above is applied to the 10th grade students. Collected data is used to analyse how many of words given at the dictionary part of the 9th grade level textbooks ?Turkish Literature? and ?Language and Expression? could have been learned. In the evaluation, the National Education System is used to score the result of students. According to this system, students who gave correct answer to the 45% of total questions are considered as successful. The questions from the dictionary part of ?Turkish Literature? and ?Language and Expression? textbooks are evaluated separately.In the conclusion part, the results are discussed. It is shown that the vocabulary level of students changes depending on the age, sex, culture, environment and geographical areas. Furthermore, our results reflects the fact that students can not learn well enough the mean of words given at the dictionary part of textbooks ?Turkish Literature? and ?Language and Expression?. Considering the environmental condition of students these result are evaluated and eventually some advises and perspective are given to improve the vocabulary level.