Web üzerinden erişilebilir kaynaştırma öğrencilerine yönelik etkinliklerin sınıf öğretmenleri tarafından kullanılma durumu
The primary school teachers? use state of the activities accessed through web for inclusive students
  1. Tez No: 290553
  2. Yazar: KÜBRANUR KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bilgisayar kullanımı, internet kullanımı, kaynaştırma eğitimi, the use of computer, the use of internet, inclusive education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın amacı web üzerinden erişilebilir kaynaştırma öğrencilerine yönelik etkinliklerin sınıf öğretmenleri tarafından kullanılma durumunun incelenmesidir.Araştırmaya Ankara, Çanakkale, İstanbul, Manisa ve Sinop illerinde ilköğretim okullarında görev yapan 29 kaynaştırma sınıfı öğretmeni katılmıştır. Araştırma verileri öğretmenlerin tümüne anket uygulanıp ve öğretmenlerden 17'si ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Nicel veriler frekans ve yüzde değerleri alınarak, nitel veriler ise içerik analizi yapılarak çözümlenmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.Araştırmanın sonucunda; sunulan etkinliklere 21 öğretmenin erişim gerçekleştirdiği, 8 öğretmenin ise erişim gerçekleştirmediği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin çoğunluğunun erişim gerçekleştirdikleri toplam etkinlik sayısının 1-10 adet arasında olduğu belirlenmiştir. Etkinliklere erişim gerçekleştiren öğretmenlerin yarısından fazlası erişim gerçekleştirdikleri etkinliklerin bazılarını kullandıklarını ifade etmişlerdir. Kıdemi 11-15 yıl arasında olan öğretmenlerin diğer kıdem gruplarına göre etkinliklere erişim gerçekleştirme oranları ve inceledikleri toplam etkinlik oranlarının daha yüksek olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.Araştırma bulguları kaynaştırma programına yönelik farkındalık sahibi öğretmenlerin internet kullanma sıklıklarının sunulan etkinlikleri kullanım durumlarını olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.Öğretmenlerin görüşlerine göre etkinlikleri kullanma nedenlerini kaynaştırma eğitiminde kullanabilecekleri başka kaynağa ihtiyaç duymaları ve kaynaştırma eğitimi hakkında yardım alma ve bilgi edinme gereksinimlerinin olması oluşturmakta; etkinlikleri kullanmama nedenlerini ise daha çok bilgisayar ve internet kullanımında yaşadıkları sorunlar oluşturmakta ve bunu web sitesini ve etkinlikleri kullanmak için zamanlarının olmayışı takip etmektedir. Görüş bildiren öğretmenlerden web sitesini kullananların çoğunluğunun web sitesini kapsam ve içerik açısından yeterli bulduğu görülmektedir. Görüş bildiren öğretmenlerin çoğunluğu kaynaştırma eğitimi ile ilgili içerik sağlayan web sitelerine ihtiyaç olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the usa of activities accessed through web for primary school teachers dealing with inclusive education pupils.The sampling of this study is 29 primary school teachers who were working at different primary schools in Ankara, Çanakkale, Istanbul, Manisa and Sinop in the academic year of 2010-2011. The data was obtained through a questionnaire conducted on 29 teachers and a semi-structured interview with 17 teachers. Quantitative data were collected via questionnaires and qualitative data were collected via interviews and the open-ended questions in questionnaires.Results inferred from the research are as follows; research results show that 21 teachers accessed the activities and most of these teachers accessed 1 to10 activities per person and more than half of them used activities in their classroom. It was found that teachers having career of teaching for 11 to 15 years accessed and reviewed most activities more than the others.It was revealed that state of internet usage frequencies show a positive affect tend to used activities by teachers who are more awareness of inclusive education.It was found out that there are some basic difficulties preventing teachers from using computer and internet. For example, lack of spare time was one of the reasons; necessity for different inclusive education activites and acquiring new information about inclusive education and activities that could be applied for inclusive students were the reasons for teachers using activities.Most of the teachers using activities reported that web site fulfilled many of their needs with relevant contents and many commented positively about the samples of this web site acquiring many content about inclusive education.