Development of a tool for WEB based control engineering education
WEB tabanlı kontrol mühendisliği amaçlı bir aracın geliştirilmesi
- Tez No: 153166
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖNDER YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Yazılımı, Kontrol Sistemleri, JAVA, Çevrimiçi Eğitim, Etkileşimli Deney vıı, Educational Software, Control Systems, JAVA, Online Education, Interactive Experimentation
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz WEB TABANLI KONTROL MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ AMAÇLI BİR ARACIN GELİŞTİRİLMESİ CİĞEROĞLU, Hüseyin Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Önder YÜKSEL Ağustos 2004, 124 sayfa Eğitimin görsel araçlar ve simülasyonlarla daha verimli olduğu açıktır. Özellikle teknik konularda bu daha önemli bir hale gelir. Bir kontrol sisteminde değişkenlerin görsel olarak değiştirilmesi hem sistem analizinde hem de öğrenme sürecinde birçok yarar sağlar. Özellikle bu materyal internet üzerinden sunulursa öğrenciler her an her yerde bu materyale ulaşabilirler. Bu tezde, hem öğretici hem de öğrenciye hizmet edecek kontrol mühendisliği eğitimi amaçlı internet tabanlı bir sistem tanımlanmıştır. Sistem öğreticinin istekleri doğrultusunda eğitim materyali üretecektir. Öğreticiler öğrencinin dersin konusunu hızlıca anlamaları için sistemi tasarlayacak ve sınırlarını belirleyeceklerdir. Hangi fonksiyonların çalıştırılabileceğine ve hangi değişkenlerle oynanabileceğine karar viverip bunu öğrenciye sunacaklardır. Bu çalışma temel kontrol mühendisliği dersini alan öğrencilere yardımcı olacaktır. Öğrenciler sistem sayesinde etkileşimli deney yapabileceklerdir. Öğrenciler bu tezde bahsedilen fonksiyonların (step, bode, root locus...) grafiklerindeki değişimleri değişkenleri değiştirerek görebileceklerdir. Sistemin internet üzerinden erişilebilir olması ve her platformda çalışabilmesi için programlama dili olarak JAVA seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A TOOL FOR WEB BASED CONTROL ENGINEERING EDUCATION Cİ?EROGLU, Hüseyin M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Önder YÜKSEL August 2004, 124 pages It is obvious that learning is more productive with visual mediums and simulations. Especially in technical subjects, this approach is more important. Visual modification of parameters in a control system provides many benefits both in analyzing the system and in learning process. Additionally if this material is published on the internet, students can reach anywhere anytime to this material. This thesis describes a Web-based system developed for control engineering education for both the instructor and the student. The system will generate learning material according to the instructor's requests. Instructors will design the system and define the borders to help students to learn rapidly the subject of the lesson. They will decide on the functions and which variables can be played with and present them ivto the students. This work will help the students that take the basic courses of control engineering. Students will interactively experiment with the system. They will see the effect by changing the variables via sliders of certain functions (e.g. step, bode, root locus...). The system is developed with the programming language JAVA to run over the internet and to be platform independent.