Tarih öğretiminde güdümlü küçük grup tartışmasının öğrencilerin demokratik tutumlarına etkisi
Effects of controlled small group discussion on democratic attitudes of students at history courses
- Tez No: 290559
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİK TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim-Öğretim, Tarih, Demokratik Tutum, Güdümlü Grup Tartışması, Eğitim Programı, Education, History, Democratic Attitude, Controlled Small Group Discussion, Education Program
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Eğitim ve öğretim ciddi süreçlerdir. Toplumların ve bireylerin sağlıklı bir şekilde yetişmelerini ve başarılı bir hayat sürdürmelerini sağlayan en önemli etmenlerdir. Meslek kazanmak gibi amaçların yanı sıra, eğitim-öğretimin getirilerinden biri de insanlara çeşitli alışkanlıklar ve tutumlar kazandırmaktır. Söz konusu tutumlardan biri de demokratik tutumdur. Öğrencilerin demokratik tutum kazanmaları, eğitim ortamının demokratik olmasıyla sağlanabilmektedir. Demokratik bir eğitim ortamında öğrenciler rahat bir şekilde davranabilmelidirler, görüş ve düşüncelerini de rahat bir şekilde ifade edebilmelidirler. Öğrencilerin görüş ve ifadelerini rahat bir biçimde ifade edebilecekleri ve demokratik tutum kazanabilecekleri öğretim yöntem ve tekniklerinden biri de ?güdümlü grup tartışması? dır. Güdümlü grup tartışmasında öğrenciler başkalarının düşüncelerini dinlemeyi, anlamayı ve kendilerini ifade etmeyi öğrenirler. Zira çağdaş eğitim yaklaşımlarından biri olan bu teknikte demokratik tutum kazanmak için gereken tüm noktalar bulunmaktadır. Bu aşamada, ülkemizde tarih derslerinde hala bazı sorunların olduğu da görülmektedir. Bu çalışma da, güdümlü küçük grup tartışması ile tarih derslerinde öğrencilerin demokratik tutumları arasındaki bağlantı görülmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Education and teaching are processes those must be held seriously. Education and teaching are the most important factors providing healthy and successful lives for people and societies. Apart from aims such as having professions, one of the incomes of education for people is giving some important attitudes for people. Democratic attitude is an important attitude that is necessary for people and societies. At a democratic education atmosphere, students must be able to behave independently and they must be able to discuss their ideas and suggestions without limitations. It is necessary to provide a democratic class in order to educate students. Controlled small group discussion is one of the methods students can learn democracy via behaving freely and discussion ideas and discussions independently. At controlled small group discussion, students learn to listen other students and understand them as well as expressing themselves. In fact, at that technique, one of the techniques of modern education approaches, all points necessary for gaining democratic attitudes is there. At that point, there are still many problems at history teaching in Turkey. That study aims to demonstrate relationship between controlled small group discussion and democratic behaviours of students at history courses.