Sosyal bilgiler öğretiminde tarihi romanların kullanımının öğrencilerin akademik başarısı üzerine etkisi
The effect of using historical novels on students academic achievement in teaching social studies
- Tez No: 290558
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretimi, Tarihi Romanlar, Öğretim Materyali, Yapılandırmacı Yaklaşım, Teaching Social Studies, Historical Novels, Instructional Materials, Constructivist Approach
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin öğretiminde bir materyal olarak kullanılan tarihi romanların, öğrencilerin okul başarısı üzerindeki etkisini belirlemektir.Araştırmanın çalışma grubunu Ankara ili Ayaş ilçesi Sadullahpaşa İlköğretim Okul'unda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada deney (n=30) ve kontrol (n=30) grubu olmak üzere iki sınıf alınmış ve öntest ? sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada 7/B sınıfı öğrencileri deney, 7/A sınıfı öğrencileri de kontrol grubu olarak intact metodla atanmıştır. 7/B sınıfı olan deney grubuna tarihi romanların bir materyal olarak kullanıldığı yapılandırmacı yaklaşım modeli uygulanırken, 7/A sınıfı olan kontrol grubuna ise tarihi romanlar kullanılmaksızın yalnızca yapılandırmacı yaklaşım modeline uygun öğretim yapılmıştır. Araştırmada veri toplama amacı ile başarı testi kullanılmıştır. Deneysel işlem öncesi ve sonrasında başarı testi her iki gruba da uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı yardımıyla analiz edilmiştir.Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesinde çift yönlü varyans analizi, tekrarlı ölçümler (repeated measures) yapılmış; frekans, yüzde ve aritmetik ortalama değerleri kullanılmıştır.Deney ve kontrol grubunun deney öncesi ve deney sonrası öntest ve sontest toplam ?Türk Tarihinde Yolculuk? ünitesi başarı testi puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Öğrencilerin Türk Tarihinde Yolculuk ünitesi başarıları ile ilgili olarak, öntest ? sontest ortalama başarı puanları arasında anlamlı bir fark vardır. İki ayrı öğretim modelinin uygulandığı deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ?Türk Tarihinde Yolculuk? ünitesi başarı testine ait puanlarının deney öncesinden sonrasına anlamlı farklılık gösterdiği, yani farklı işlem gruplarında (deney ve kontrol grubu) olmak ile tekrarlı ölçümler faktörlerinin ?Türk Tarihinde Yolculuk? ünitesi testi başarı düzeyleri üzerindeki ortak etkilerinin anlamlı olduğu bulunmuştur.?Türk Tarihinde Yolculuk? ünitesi başarı testi puanlarında deney öncesine göre daha fazla artış gözlenen tarihi romanların bir materyal olarak kullanıldığı yapılandırmacı yaklaşım modelinin, tarihi romanların bir materyal olarak kullanılmadığı yapılandırmacı yaklaşım modeline göre öğrencilerin başarılarını artırmada daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the impacts of historical novels on students' school performance which are used as a material in teaching social studies at elementary 7th grade.The study group is studying in primary schools in Ankara Ayaş Sadullahpaşa District 7 Grade learners. In the study experimental (n = 30) and control (n = 30) group were taken in two-class pretest - posttest control group experimental design was used. In the study, 7 / B-class students have been appointed as an experimental group. 7 / A-class students have been appointed as a control group by the intact method. While historical novels used as a material of constructivist approach model was applied to the experimental group (7 / B-class), only the constructivist approach teaching model without using of historical novels was applied to the control group (7 / A-class ). Achievement test was used for the purpose of data collection. Both groups took success test before-after experimental process. The data obtained were analyzed using SPSS program.Two-way analysis of variance (repeated measures) was performed in the analysis of the research?s sub-problems. Frequency, percentage and arithmetic mean values were used.Between the experimental group?s pre-experiment and post-experiment total achievement scores on ?Journey in the Turkish History? unit?s pre-tests and post-tests and those of control group?s, significant differences have been found. There are significant differences between pre-test and post-test average achievement scores in relation to the students' achievements scores on ?Journey in the Turkish History? unit. Achievement scores of the experimental and control groups? students who were taught by two different models of teaching on ?Journey in the Turkish History? unit test showed significant differences between before and after the experiment. That is to say, the common effects of being in a different process group (experimental and control group) and repeated measures factors on the success levels of Journey in the Turkish History unit test were found significant.When the pre-experiment and post-experiment test scores of the ?Journey in the Turkish History? unit are taken into consideration, it is observed that the constructive approach model, using historical novels as a material, is more effective in enhancing students' achievements than a constructivist approach model, not using historical novels as a teaching material.