A Rule-Based Approach to the selection of spindle bearing arrongement of machine tools
Takım tezgahlarının fener mili ünitesinin seçimine kural tabanlı bir yaklaşım
- Tez No: 29057
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ESKİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fener Mili Ünitesi Tesarımı, Takım Tezgahları Fener Mili, Takım Tezgahları, Spindle Bearing Arrangement Design, Machine Tools Spindle, Machine Tools
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZ TAKIM TEZGAHLARININ FENER MİLİ ÜNİTESİNİN SEÇİMİNE KURAL TABANLI BİR YAKLAŞIM YILDIZ, Ömer Hakan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hakkı Eskicioğlu Ocak 1993, 170 sayfa Bu çalışmada, takım tezgahlarının fener mili ünitesinin seçimi ve tasarımı için bir algoritma geliştirilmiş ve denenmiştir. Fener mili ünitesi tipleri, uygulamada kullanılan 70 den fazla takım tezgahı ve fener mili ünitesi imalatçısının modellerinin araştırılması sonucu elde edilmiştir. Fener mili ünitesinin tasarımına etki eden faktörler ortaya konmuştur. Fener mili ünitesi tipi seçimi için 100 civarında kural içeren bir kural tabanı oluşturulmuştur. Ayrıca fener mili ünitesinin seçimi ve tasarımında izlenmesi gereken adımları özetleyen bir algoritma geliştirilmiştir. Detaylı hesaplamalar fener mili ünitesinin tipi seçildikten sonra yapılmaktadır. Fener mili ucunun eksenel ve radyal yönlerdeki direngenliği hesaplanmış ve uygun fener mili çapı, rulman önyüklemesi ve rulmanlar arasındaki mesafe seçilerek en yüksek değerine çıkarılmıştır. Fener millerinde kullanılan rulmanların ömürleri, rulman önyüklemesinin, rulman sıcaklığının ve yerleştirme toleransının etkileri göz önüne alınarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RULE-BASED APPROACH TO THE SELECTION OF SPINDLE BEARING ARRANGEMENT OF MACHINE TOOLS YILDIZ, Ömer Hakan M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hakkı ESKİClOGLU January, 1993. 170 pages In this study, an algorithm is developed and tested for the design of spindle bearings of machine tools. Types of spindle bearing arrangements used in practice are obtained as a result of survey of more than 70 machine tool and spindle unit manufacturer models. A rulebase which contains about 100 rules is constructed for the selection of spindle bearing arrangements. Then a complete algorithm which summarizes all the steps that should be followed for the selection and design of machine tool spindles is developed. After the possible spindle bearing arrangements are selected, the detailed calculations are carried out. The stiffness in axial and radial directions at the spindle nose is calculated and maximized by choosing suitable spindle diameters, bearing preloads and the distance between bearings. The life of the bearings selected in spindle bearing arrangements is calculated considering the effects of applied preload, bearing temperature and fitting tolerances.