Determination of optimum machining conditions in view of surface roughness in fine turning
Yüzey pürüzlülüğü açısından tornalamada en uygun kesme koşullarının bulunması
- Tez No: 29056
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MACİT KARABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tornalama, Yüzey Pürüzlülüğü, Matematiksel Modelleme, Kademeli Regresyon, Optimizasyon, Turning, Surface Roughness, Mathematical Modelling, Step-wise Regression, Optimization
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
oz YÜZEY PÜRÜZLÜLÜ?Ü AÇISINDAN TORNALAMADA EN UYGUN KESME KOŞULLARININ BULUNMASI YAVUZ, Mehmet Yüksek lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Y.Doç. MacitKARABAY Ocak, 1993, 157 sayfa Talaşlı imalatta amaç, istenilen yüzey pürüzlüğünü ve boyutsal tolerans elde ederken, en ucuza veya en kısa zamanda çok talaş kaldırmaktır. Başka bir deyişle, en ucuza parça üretme yada en kısa zamanda parça üretme kriteri erininden birinin seçilmesidir. Kesme koşullarının belirlenmesinde, doğrusal olmayan optimizasyon metodları kullanılmalıdır. Çünkü problemin çözümlenmesiyle ortaya çıkan, en küçüğünü bulma matematiksel model denklemi ve bunu sınırlandıran denklemlerin bazıları doğrusal değildir. Bu çalışmada, ince tornalama işlemi için, doğrusal olmayan en iyileme yöntemi; Dizili Sınırlamasız Asgari 1 eştirme Tekniği (Sequential Unconstrained Minimization Technique) SUMT kullanıldı. En iyilemede kullanılan yüzey pürüzlülüğü denklemini elde etmek için bir sıra deney yapılmıştır. Deney için belirli bir bilgisayar kontrollü torna, malzeme ve kesici takım düzeneği seçilerek, bunlardan doğabilecek etkiler ortadan kaldırılmıştır. Ortalama yüzey pürüzlülüğü, (Ra), kareler ortalamasının kare kökü(Rq) ve dipten tepeye en çok yükseklik (Rt) bağımlı değişkenleri; ilerleme (f), kesici takım uç yarıçapı (R) ve kesme hızı (V) bağımsız değişkenlerinin fonksiyonu olarak tanımlanmıştır. Deney sonuçları, Ra, Rq ve Rt için geliştirilen birinci, ikinci ve yüksek mertebeden modellerinin kademeli regresyon metodu ile değerlendirilmesinden, söz konusu yüzey pürüzlülüklerini ifade eden denklem elde edilmiştir. Elde edilen bağıntılar istatistiksel olarak incelenip, hem yüzey pürüzlülüğünü kestirmede ve hem de eniyilemede yüzey kalitesi sınırlayıcıları olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF OPTIMUM MACHINING CONDITIONS IN VIEW OF SURFACE ROUGHNESS IN FINE TURNING YAVUZ, Mehmet M. S. in Mechanical Engineering Supervisor: Asst.Prof Macit KARABAY January, 1993, 15 7 pages. In any machining operation, in generating the required surface roughness and dimensional accuracy the aim is to remove an excess material either at the lowest cost or in the least possible time. In other words, either the minimum unit production cost or the minimum unit production time criterion is selected. In the determination of cutting conditions, non-linear optimization methods must be used, because the mathematical model which is built in the analysis of the problem has a non-linear objective function which is also constrained by non-linear equations. In this study, one of the common non-linear optimization method; the Sequantial Unconstrained Minimization Technique (:SUMT) is used and it is carried out for fine turning operation. In this optimization application, the required surface roughness and dimensional tolerance on the drawing are mainly taken into consideration.A series of experiments was carried out to obtain more reliable and accurate emprical surface roughness equations for fine turning operation. The experiment was done using an available CNC lathe, workpiece and cutting tool combinations. Average surface mroughness (Ra), Root-Mean-Square roughness (Rq or RMS) ; and Maxsimum Peak- to-valley Height roughness (Rt) were taken as dependent variables, feed rate, (f), tool nose radius, (R), and cutting speed, (V) as independent variables. The results of experiment were analysed by using the step-wise regression and first-, second- and higher-order models were considered. The obtained equations were statistically analysed and were found to be good enough to predict surface finish. They were used in the optimization as a surface roughness constraint.