Kadın öğretim elemanlarının cam tavan sendromu üzerine bir araştırma: Ankara Üniversitesi örneği
A research on glass ceiling syndrome of women academicians: Ankara University sample
  1. Tez No: 290634
  2. Yazar: ASLI ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan, Kadın Öğretim Elemanı, Mesleki Ayrımcılık, Stereotip, Kariyer Engelleri, Glass Ceiling, Women Academician, Professional Discrimination, Stereotype, Barriers to Career
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı, yükseköğretim kurumlarında görev yapan kadın öğretim elemanları açısından bir cam tavan sendromu olup olmadığını tespit etmek ve kadın öğretim elemanlarının cam tavan engelleri hakkındaki düşüncelerini ortaya koymaktır.Araştırmada yükseköğretim kurumlarından biri olan Ankara Üniversitesi'nde görev yapan kadın öğretim elemanları evren olarak belirlenmiş, evrendeki tüm bireylere ulaşma zorluğu sebebiyle Ankara Üniversitesi'nde görev yapan kadın öğretim elemanlarından seçilmiştir. Örnekleme uygulanan anketler ile veriler toplanmış, çeşitli istatistiksel teknikler ile analizi yapılarak tablolar ile yorumlanmıştır.Araştırma sonrasında elde edilen bulgulara göre, kadın öğretim elemanlarının cam tavan sendromu algılarında, medeni durumlarına, yaş gruplarına, idari görev alma durumlarına, unvanlarına, çocuk sahibi olma durumlarına, mesleki deneyimlerine ve görev türlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bazı farklılıkların olduğu görülmüştür.Bu bulgular ışığında yükseköğretim kurumlarında kadın öğretim elemanlarının karşılaştıkları cam tavan engellerine dair öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine whether women working in higher education institutions encounter glass ceiling syndrome or not, and to assert the opinions of women academicians on glass ceiling syndrome.In the research, women working in Ankara University, one of the higher education institutions, were specified as the population and women academicians working in Ankara University were chosen as the sample because of the difficulty in reaching every individual in the population. The data were collected by means of carrying out sample surveys, analysed by using various statistical techniques, and interpreted by using tables.The findings obtained from the research indicated that women's glass ceiling syndrome 'perceptions of teaching staff, marital status, age groups, making the administrative task status, titles, status of having a child, according to the type of professional work experience, and some differences were statistically significant.According to the findings, some suggestions have been provided in this paper on the glass ceiling barriers encountered by women academicians in higher education institutions.