Bolu ili Dörtdivan ilçesinde taşımalı ve normal eğitim alan adolesanların antropometrik ölçümleri ile beslenme durumlarının değerlendirilmesi
The assesment of the antropometric measurements and nutritional status of the adolescents who are educated via normal and transported education in the district of Bolu, Dörtdivan
  1. Tez No: 290667
  2. Yazar: VİLDAN TOPALFAKIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN YABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi, Nutrition and Dietetics, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, Beslenme Durumu, Taşımalı Eğitim, Antropometrik Ölçümler
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı normal ve taşımalı eğitim alan 10-13 yaş adolesanların antropometrik ölçümleri ile beslenme durumlarını değerlendirmektir. Araştırmaya Dörtdivan ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Merkez Şehit Orhan Yalçın, Çavuşlar ve 75. yıl İlköğretim Okulları'na devam eden 127 (63 erkek, 64 kız) taşımalı eğitim alan ve 118 (57 erkek, 61 kız) normal eğitim alan toplam 245 öğrenci alınmış, adolesanların antropometrik ölçümleri yapılmış, 24 saatlik hatırlatma yöntemi ve anket formu kullanılarak beslenme durumu belirlenmiştir. Elde edilen verilerin yüzde, frekans, t testi ve khi-kare analizleri yapılmıştır.Taşımalı eğitimde erkek adolesanlar kızlara göre okulda çıkan yemeklerin, yemekhanenin, yemekhanedeki araçların temizliğinden ve yemekhane personelinin davranışlarından daha fazla memnundurlar . Günlük enerji, niasin, A ve C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko alımları erkeklerde taşımalı eğitim alanlarda; kızlarda ise normal eğitim alanlarda daha fazladır. Normal eğitim alan adolesanların diyetle yetersiz vitamin B1, B2, B6, B12, A, C, E, folat, protein, fosfor, magnezyum, demir ve çinko alımları taşımalı eğitim alan adolesanlara göre daha yüksektir. Taşımalı eğitim alan adolesanların ise enerji, niasin ve kalsiyumu normal eğitim alan öğrencilere göre daha yetersiz aldıkları saptanmıştır.Vücut ağırlığı, BKİ, üst orta kol çevresi, bel çevresi, triseps, subskapular, suprailak deri kıvrım kalınlıkları ve toplam deri kıvrım kalınlıkları erkek ve kızlarda taşımalı eğitim alanlarda normal eğitim alanlara göre daha fazladır. BKİ'ye göre şişmanlık sıklığı taşımalı eğitimde, zayıflık sıklığı ise normal eğitim alanlarda yüksek iv bulunmuştur. Taşımalı eğitim, erkek adolesanlarda beslenme durumunu olumlu yönde etkilerken, kız adolesanlarda bir değişiklik saptanmamıştır. Adolesanlara okulda verilen öğle yemeklerinin beslenme uzmanlarının kontrolünde ve adolesanların gereksinimleri dikkate alınarak ülke genelinde yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to assess the antropometric measurements and nutritional status of 10-13 years old adolescents who are educated via normal and transported education. The research includes 127 (63 male, 64 female) transported education students and 118 (57 male, 61 female) normal education students, in total 245 students who are going to the schools Merkez Sehıt Orhan Yalcın, Cavuslar and 75. Yıl Dogancılar- schools that are bound to the Ministry of National Education. Anthropometric measurements of the adolescents were done, using the 24-hour recall method and questionnaire form, the nutritional status were determined.