İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin inovasyon fikirleri geliştirmelerini etkileyen engeller ve teşviklerin belirlenmesi: Kırklareli ili Lüleburgaz ilçesi örneği
Determination of incentives and obstacles influencing primary school 8th grade students? development of innovative ideas: Kırklareli province Lüleburgaz district sample
  1. Tez No: 290751
  2. Yazar: PINAR ÖZDEMİR KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Teknoloji ve Tasarım Dersi, Innovation, Technology, Design Course
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmanın amacı, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerin inovasyon fikirleri geliştirmelerini etkileyen engeller ve teşviklerin belirlenmesidir. Araştırmada, Kırklareli ili Lüleburgaz ilçesinde 2010-2011 eğitim-öğretim yılında eğitim gören 8. sınıf öğrencilerinden 350 öğrenciye anket uygulanmış, elde edilen veriler çeşitli istatistiksel teknikler ile analiz edilerek tablolar ile yorumlanmıştır.Araştırmada cinsiyet, anne-babanın eğitim durumu, ailenin gelir düzeyi, sınıf mevcudu, okulda Ar-Ge merkezi ve Teknoloji-Tasarım Atölyesinin bulunma durumu, başarı belgesi alma ve kendini tanımlama durumları ile engeller ve teşvikler arasında farklılık olup olmadığı araştırılmıştır.Elde edilen veriler incelendiğinde, katılımcıların büyük çoğunluğunun erkek, annelerinin ilkokul, babalarının ise lise mezunu olduğu, geçen dönem başarı belgesi almadığı, ?kendine güvenen? ve ?sorumluluk duygusuna sahip? bireylerden oluştuğu anlaşılmaktadır. Katılımcıların inovasyon fikirleri geliştirmelerini etkileyen engeller ve teşviklere ilişkin ifadelere verdikleri cevapların, cinsiyete göre farklılık göstermediği ancak, başarı belgesi alma durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir.Bu bulgular ışığında, öğrencilerin inovasyon fikirleri geliştirmelerini etkileyen engellerin ortadan kaldırılması ve teşviklerin artırılmasına dair öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose is determining the incentives and obstacles influencing primary school 8th grade students? development of innovative ideas. The research is conducted by using a questionnaire on a sample population of 350 8th grade students in 2010-2011 academic year in Kırklareli province Lüleburgaz district. Data collected have been analyzed by several statistical techniques, displayed in tables and comments are given.The research tried to find out whether there are differences in levels of incentives and obstacles in terms of gender, parents? education level, family income, R&D center and techno-design workshop at school, certification and self-definition etc. The results indicate that most of the participants are male, mostly mothers are primary school graduates, whereas fathers have o high school diploma, didn?t get a certificate of achievement last year, self-confidant and responsible individuals. The answers do not support any gender differentiation effect on development process of innovation; however, having an achievement certificate does have an effect.In the light of the findings some suggestions are made to increase incentives and eliminate obstacles.