BÖTE öğretim elemanlarının harmanlanmış öğrenme ortamlarında verilen dersler hakkındaki görüşleri
Opinions of BÖTE instructors on courses given in the blended learning environment
  1. Tez No: 290750
  2. Yazar: AHMET BERK ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış Öğrenme, Harmanlanmış Öğrenme Ortamı, Öğretim Elemanı Görüşleri, Blended Learning, Blended Learning Environment, Instructors? Opinions
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Harmanlanmış öğrenme ortamlarını öğretim elemanlarının gözünden değerlendiren bu çalışmanın temel amacı, BÖTE öğretim elemanlarının harmanlanmış öğrenme ortamlarında verilen dersler hakkındaki görüşlerini derinlemesine inceleyerek harmanlanmış öğrenmenin faydalarını, sınırlılıklarını, uygulanışını ve neden harmanlanmış öğrenmenin daha fazla derste kullanılmadığını ortaya çıkarmaktır.Çalışmanın amacı doğrultusunda, Ankara ve İstanbul illerinde bulunan toplam 8 üniversiteden BÖTE'de görev yapmakta olan 20 öğretim elemanıyla görüşülmüştür. Görüşülen öğretim elemanlarına tezin amacı çerçevesinde yarı yapılandırılmış görüşme soruları yöneltilmiştir. Görüşme soruları 5 alan uzmanına verilerek geri bildirim alınmış, geri bildirimler doğrultusunda görüşme sorularına son hali verilmiştir. Görüşmeler ses kayıt cihazıyla kayıt edilerek daha sonra çözümlenmiştirAraştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kapsamında yürütülmüştür. Elde edilen verilerin yorumlanmasında içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Buna göre içerikler tek tek analiz edilerek verilen yanıtlar sınıflandırılmış ana ve alt kategorilere ayrılmıştır. Her bir kategorinin frekans ve yüzdelik dağılımları elde edilmiştir. Analiz sonucunda öğretim elemanlarının harmanlanmış öğrenme ortamlarına ilişkin görüşleri iletişim boyutu, teknoloji kullanım boyutu, öğretimin karmaşıklığı boyutu, araç-gereç boyutu, kurumsal destek boyutu, ortamın kullanılmamasının nedenleri boyutu, gelecekte tekrar ders verme boyutu, başka öğretim elemanlarına ders verme konusunda öneri boyutu ve harmanlanmış derslerin faydaları boyutu olmak üzere toplam dokuz boyutta incelenmiştir.Sonuç olarak, katılımcılar harmanlanmış öğrenme ortamlarında farklı şekillerde etkileşim sağladığını, aktif öğrenmenin daha iyi gerçekleştiğini, etkin öğretim imkanının daha iyi sağlandığını, öğrencilere bireysel öğrenme imkanı sağlandığını, kaynakların artarak bilgiye ulaşmanın çok daha kolay olduğunu, öğrencilerin motivasyonunu daha iyi arttığını, akran öğrenmesinin sağlandığını ve öğrencilerin takibi ve değerlendirmesinin çok daha kolay olduğunu belirtmişlerdir. Ancak, sonuçlar harmanlanmış öğrenme ortamlarının istenilen düzeyde yaygınlaşmamış olmasının ve daha fazla kullanılmayışının sebepleri olarak öğretim elemanlarının güncel teknolojiye yeterli düzeyde hakim olamamalarını, bu tür ortamlara karşı ön yargılı davranmalarını, bu tür ortamlardan yeteri kadar bilgi sahibi olmamalarını, öğretim elemanlarına ders dışı çeşitli yükler (teknoloji kullanımı, öğrenci takibi, ortam sorunları vb.) getirmesini ve kurumsal desteğin olmaması veya az olmasını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this study, which evaluates blended learning environments from the eyes of instructors, is to probe the opinions of BÖTE instructors about courses given in blended learning environments and to reveal benefits, limitedness and application of blended learning and why blended learning is not used in more course.In line with the aim of this study, 20 instructors, who work in BÖTE from 8 universities in total in the provinces of Ankara and İstanbul, were interviewed. Semi-structured interview questions are posed to instructors with who were interviewed in the framework of the aim of thesis. Interview questions were given to 5 field experts and feedbacks were received; interview questions were finalized in line with these feedbacks. Interviews were recorded with a tape recorder and resolved later. The Research was performed in the scope of case study pattern that is one of qualitative methods of research. Content analysis method was used in interpreting the data obtained. Hereunder, contents were analyzed one by one and given answers were classified into main and sub-categories. Frequency and percentage distribution of each category were obtained. In the consequence of this analysis; opinions of instructors on blended learning environments were reviewed under nine different extents such as; communication extent, technology use extent, complexity of teaching extent, instruments extent, institutional support extent, reasons of nıt using the learning environment extent, giving course again in the future extent, giving advice to other instructors in giving course extent and benefits of blended course.Consequentially, participants stated that they form interactions in different ways in blended learning environments, active learning is realized better, active teaching opportunity is provided better, self-access learning opportunity could be given to students, it is more easier to reach to information by increasing resources, motivation of students is increasing more, peer teaching and learning could be provided and it is more easier to follow-up and evaluate students. But, results shows that the reasons of blended learning environments could not become widespread up to the mark and are not used more effectively are as follows; instructors do not have comprehensive knowledge of last technologies and they are biased to those kinds of learning environments, they do not have sufficient knowledge of those kinds of environments, those environments bring extra workload (technology use, student tracking (follow-up), environment problems, etc.) and there are no or little institutional support to those learning environments.