Anlam yaratma aracı olarak kurgu
Editing as a means of creating meaning
- Tez No: 290825
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KIREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Kurgu, Biçim, Anlatı Sineması, Devamlılık kurgusu, Karşı Anlatı biçimleri, Sayısal Teknoloji, Fiction, Style, Narrative Cinema, Continuity Editing, Counter Expression Styles, Digital Technology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Kurgu, sinematografinin en önemli öğelerinden biri olarak kabul edilir. Sinemanın bir sanat dalı olarak kabul görmesinde kurgunun yeri pek çok sinema yazarı ve tarihçi tarafından kabul edilmiştir.Sinemanın ilk zamanlarında kurgu filmlerin birbirine eklenmesinden başka bir şey değildi. Başlangıçta çekim ölçekleri ve özellikle yakın plan, paralel kurgu gibi öğelerin dramatik etkiyi arttıracak biçimde kullanılmaya başlanmasıyla çekimlerin sırasını ve süresini değiştirerek anlatımın çok daha etkileyici biçimde şekillendirilebileceği fark edildi. Bunu sinemanın kısa sayılabilecek tarihi boyunca pek çok yeni kullanım, başka ifade biçimleri takip etti.Çalışmada dünya genelinde baskın anlatım biçim olan klasik Hollywood anlatı biçimi-devamlılık kurgusunun nasıl oluştuğu, bunun idelojik koşulları ortaya konulacak. Hollywood klasik-devamlılık kurgusu temel alınarak anlam yaratmada kurgunun nasıl kullanıldığı, klasik kurgu-devamlılık kurgusuna getirilen karşı-anlatı biçimleri, kullanımların neler olduğu irdelenmiştir.Kurgu ile anlam yaratma edimi tarihsel, teknolojik gelişme ve ideolojik değişmelerin ışığında biçimlenmiştir. Baskın olan Hollywood anlatısına karşı geliştirilen anlatılara karşı ise Hollywood, zaman içinde kendini yenilemiş, değişmiş ama temel özelliklerini kaybetmemiştir. Bu sav, çağdaş filmlerden örneklerle somutlaştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Editing is regarded as one of the most important elements of cinematography. In acceptance of cinema as an art branch, fiction?s importance have been accepted by many screen writers and historiographers.At the very first time of cinema, editing was no other thing than splicing the movies. Early on, with the beginning of using scales of shots and especially close shots, parallel editing as increasing the dramatical impact, it is realized that expression could be imaged more effective by changing the lines and duration of shots. Through the history of cinema which can be taken as short, many new usages and new expression styles has followed it.In the study, it is going to be presented that how the classic Hollywood expression style which is dominant worldwide-continuity editing has formed and its ideological conditions. It is examined that how the fiction is used to make meaning by using Hollywood classic-continuity editing as the base, what are the counter expression styles taken into the classical editing-continuity editing and their usage.Editing and performance of making meaning have been formed in light of historical, technological development and ideological alterations. Against counter expressions which have been developed against the dominant Hollywood expression, Hollywood has changed, renovated itself in time but it did not lose its main characteristics. This argument has been tried to be objectified with the examples from modern movies.