Görsel sunum ve ispat yöntemlerinin geometri konularının algılanması ve öğrenilmesi üzerindeki etkileri
Effects of visual presentation and proof methods in the perception of geometric subjects and learning
- Tez No: 290979
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR TANTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Geometri Yazılımı, bilgisayarla geometri, Dynamic Geometry Software, computer geometry
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tez ile dinamik geometri yazılımlarının geometrinin algılanmasını kolaylaştırdığı ve öğrencilerin geometriye olan ilgilerini pozitif yönde artırdığı konusunda bulgular ortaya konmuştur. Tez iki bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde geometrik şekil ve cisimlerin matrisler konusu yardımıyla nasıl hareketlendirileceği ifade edilmiştir. 2. Bölümde ise, bu olayların bilgisayardaki yansımalarını, dinamik geometri yazılımlarının geometrinin algılanmasını nasıl kolaylaştıracağı ifade edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir lisede beş öğretmen tarafından yapılan uygulamada öğrenci ve öğretmenlere google sketch up programı tanıtılmış ve öğrencilerin öğrenmekte zorluk çektikleri bir takım geometri problemleri konusunda uygulamalar yapmaları istenmiştir. Bu sayede algılamaların kolaylaştığı öğrenci ve öğretmenlerce ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis it is explained that the dynamic geometric softwares facilitate students? perception of geometry and positively increase their interests in geometry. The thesis consist two parts. In the first part, it is explained how geometric shapes and objects can be moved by means of matrix algebra. In the second one how dynamic geometry softwares, the reflection of these operations in computer, enable the perception of geometry is implied. The aplication made by five teachers at a high school, google sketch up program was introduced to the students and the teachers and they were asked to perform some geometric problems, which are diffucult to solve through traditional methods, by the help of above mentioned way. İt is revelaed that their perception of geometric structure can be understood easily by the students.