İthal uskumrularda ICP-MS ile arsenik miktarının tespit edilmesi
Determination of arsenic amounts in imported mackerels with ICP-MS
- Tez No: 291078
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN ALTINELATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Arsenik, dondurulmuş uskumru, ICP-MS
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu tezde, ülkemize 2010 yılında ithal edilen dondurulmuş uskumruların yenilebilir kısımlarındaki (kas, fileto) arsenik birikimi incelenmiştir. Söz konusu zamanda en çok balık ithal ettiğimiz ülke olduğu için Norveç kaynaklı uskumrular tercih edilmiştir.Uskumru örnekleri mikrodalga yaş yakma metodu ile hazırlanarak İCP MS (Endüktif eşleşmiş plazma-kütle spektrometre) ile analiz edilmiştir.Örneklerdeki As miktarı 21.09.2010 tarihine kadar yürürlükte olan yönetmeliğe göre değerlendirilmiştir. Söz konusu yönetmeliğe göre, As miktarı 1 mg/kg'dan daha düşük düzeyde bulunmalıdır. Örnekler aylara göre incelendiğinde haziran, temmuz, ağustos ve aralıkta örnek gelmemiş ve mart ayı en çok örneğin (11 örnek) geldiği ay olmuştur. En yüksek As miktarı 3,059 mg/kg ile 29.09.2010 tarihinde laboratuvara gelen örnekte tespit edilmiştir. Toplam 34 örnek analiz edilerek bunların içinden 24 tanesinin daha önce kabul edilmiş As kalıntı düzeyi olan 1 mg/kg'ın üzerinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it's observed that accumulation of arsenic in eatable parts (muscles, fillets) of frozen mackerels imported to our country in 2010. Norwegian-based mackerels were chosen because it is the country where we were imported most fishes in the year at the time.The mackerel samples were prepared with wet-digestion method with microwave and analysed with İCP MS (inductively coupled plasma mass spectrometer).The As (arsenic) amount of the samples were evaluated as to the regulation which was on rule up to 21.09.2008. according to the regulation in question, The As amount should be lower than 1 mg/kg. When the samples were examined monthly, there were no samples in june, july, august and december and march was the month with most samples (11 mackerel samples). The top As quantity was 3,059 mg/kg and belongs to the sample came to lab in 29.09.2010. 34 samples were analaysed totally and it's setted 24 of them were of upper side of the old-accepted As residue level of 1 mg/kg.Keywords : Arsenic, frozen mackerel, ICP-MS