Elektrik ark fırını (EAF) cürufu katkısının zeminlerin mühendislik özellikleri üzerine etkisi
The effects of electric arc furnace (EAF) slag contribution on engineering characteristics of soils
  1. Tez No: 291138
  2. Yazar: MOHAMMAD KAZEM MAHMOUDİ MOGHADDAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EAF Cüruf, killi Zemin, Yüzeysel İyileştirme, PLAXIS Model, EAF Slag, Clay soil, Shallow İmprovment, Plaxis Model
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Özellikle killi zeminler üzerinde yapılan yüzeysel temeller ve yol dolguları, zemindeki düşük taşıma gücü nedeniyle büyük oturmalar göstermektedir. Bu durumda, zemin iyileştirme çalışmaları yapılması bir tercih olabilmektedir. Gerek temel ve alt temel malzemesinin stabilizasyonunda ve gerekse taban malzemesinin iyileştirilmesinde daha yüksek dayanımlı farklı malzemelerin kullanılması bir seçenektir. Son yıllarda zeminlerin iyileştirmesi amacıyla çelik endüstri atık malzemelerinin, zemine katılmasıda, bir zemin iyileştirme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Özellikle yukarıda bahsedilen sorunlarda ortaya çıkan stabilizasyon problemlerinde cürufun zeminle birlikte kullanılması halinde yeterli stabilizasyon seviyesine ulaşılabileceği düşünülmektedir.Bu düşünce doğrultusunda bu çalışmada, elektrik ark fırını (EAF) cürufu ile zeminlerin mekanik ve fiziksel özelliklerinin ve dayanım parametrelerinin iyileştirilmesi laboratuar deneyleri ile araştırılmıştır. Laboratuar deneylerinden sonra, sonlu elemanlar yöntemine dayanan PLAXIS 2D bilgisayar yazılımı ile model oluşturularak dolgu altındaki doğal ve iyileştirilmiş killi zeminin oturma davranışları ve gerilme dağılımları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Shallow foundations and road embankments performed on particularly clay soils set outs large settlements because of low bearing capacity of soil. Therefore, it may be a choice to perform soil improvement work. To use different higher-strength material both for stabilization of base and sub-base material and also for soil improvement material is an option. In recent years, steel industry waste material put in soil has been used as a soil improvement method to enhance soil. It is thought that using slag with soil regarding stabilization problems especially emerged in issues mentioned above would be beneficial in terms of contributing sufficient stabilization level.In the light of this thought, improvement of mechanical and physical futures & strength parameters of soils with electric arc furnace (EAF) slag has been studied via laboratory tests. After laboratory tests performed, improved and natural clay soil subsidence and stress distribution under a embankment as a model with PLAXIS 2D software based on finite element method were analyzed.