Soğutucu akışkan ve çevrimlerin termodinamik ve termofiziksel modellenmesi
Modelling of thermodynamic and thermophysical properties for refrigerants and cooling cycles
- Tez No: 291161
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M.TURHAN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğutucu akıskanlar, Termodinamik özellikler, Soğutma, Termofiziksel özellikler, Hal Denklemleri, Soğutma Çevrimi, Gazlar, Refrigerants, Thermodynamic Properties, Cooling, ThermophysicalProperties, Equation Of States, Cooling Cycle, Gases
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde değisik alternatif soğutucu akıskanlar (soğutkanlar) soğutmasistemlerinde kullanılmaktadır. Bu soğutucu akıskanlardan bazıları saf haldebulunmakta bazıları da birden fazla saf soğutucu akıskanın belirli yüzdelerlekarıstırılmasıyla olusturulmaktadır. Bu tez çalısmasında, soğutucu akıskanlarındoyma bölgesinde kübik serit interpolasyonu ile eğri uydurularak , sıvı bölgesi vekızgın buhar bölgesinde ise gerçek gaz hal denklemleri kullanılarak termodinamiközelliklerini hesaplayan java programlama dilinde yazılmıs bir modelgelistirilmistir. Ayrıca, doyma bölgesinde yine kübik serit interpolasyonu ile eğriuydurularak soğutucu akıskanların termofiziksel özellikleri de hesaplanmaktadır.Soğutucu akıskanların sıvı ve kızgın buhar bölgelerinde termodinamiközelliklerinin hesaplanmasını sağlayan gerçek gaz hal denklemleri olarakRefISO17584 Hal Denklemi, Martin- Hou Hal Denklemi, Benedict-Webb-RubinHal Denklemi , Peng-Robinson-Stryjek-Vera Hal Denklemi, Helmholtz HalDenklemi , Japon Soğutma Derneği Hal Denklemi ve R.D. Goodwin tarafındangelistirilen gerçek gaz hal denklemi kullanılmıstır. Bu çalısmada hal denklemleri,kübik serit interpolasyonu denklemleri ve modelleme detayları sunulmustur.Gelistirilen bu modelleme ile soğutucu akıskanların termodinamik özellikleri çokküçük hata oranları ile hesaplanabilmektedir.Ayrıca , bu çalısmada gelistirmis olduğumuz refrigerant.java programıesas alınarak soğutucu akıskanların çevrimlerini hesaplayan sogutmacevrimi1.javaadı altında bir program gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
A variety of refrigerants are utilised in refrigeration systems. Some of theserefrigerants are pure and some of these are made by mixing of two or more purerefrigerants with a predetermined percentages. In this thesis work, a simulationmodel is prepared by using java programming language. In this model saturationproperties are calculated through cubic spline curve fitting of the table values.Liquid and vapor regions are calculated by using real gas equation of states suchas ISO17584:2005 Equation of State, Martin-Hou Equation Of State, BenedictWebb Rubin Equation of State, Peng-Robinson-Strajek-Vera Equation of State,Japan Cooling Association Equation of State, Helmholtz Equation of State, R. D.Goodwin Equation of State . Also, refrigerant thermophysical properties insaturation regions are calculated through cubic spline curve fitting of the tablevalues. Thanks to the devoloping model, refrigerants thermodynamic propertiescan be calculated with very low error rates.Besides, in this work , a programme which name is sogutmacevrimi1.java isdevoloped to work according to refrigerant.java programme because ofcalculating cooling cycles of refrigerants.