Sosyal ağ analizi ölçütlerinin iş ağlarına uyarlanması
Adapting social network analysis metrics to business networks
- Tez No: 291163
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT OSMAN ÜNALIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağ, Sosyal İş Ağı, Ontoloji Tabanlı İş Ağları, Sosyal Ağ Analizi Ölçütleri, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Social Network, Social Business Network, Ontology Based Social Network, Social Network Analysis Metrics, Customer Relationship Management
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Son yıllarda gelişen internet ve iletişim teknolojilerinin toplumsal hayatı derinden etkilediği görülmektedir. Özellikle sosyal web kavramının gelişi ile birlikte, web üzerinde insanlar arasındaki etkileşimi arttıran, sanal ortamda sosyal hayattan esintiler sunan uygulamalar oldukça popüler hale gelmiştir. Bu uygulamalardan, beklenmedik bir hızla gelişen ve kısa süre içerisinde milyonlarca insan tarafından kullanılmaya başlayan sosyal ağlar, insanlığı sanal ortamdaki yeni bir sosyal yaşam biçimine doğru sürüklemektedir.Sosyal ağların hızla büyüyerek iş dünyası için önemli bir potansiyel haline dönüşmesiyle birlikte, daha profesyonel bir ortamda çalışanlar, girişimciler ve şirketler gibi iş dünyasından aktörleri buluşturan sosyal iş ağı uygulamaları da adını duyurmaya başlamıştır. Şirketlerin kendi sosyal iş ağını kurmaya yönelik çabaları da bulunmaktadır. Anlamsal web'in de giderek yaygınlaşmasıyla birlikte ontoloji tabanlı sosyal ağlar ya da iş ağları oluşturmaya yönelik çalışmalar da görülmeye başlanmıştır. Ayrıca oluşan ağ verisi üzerinde, sosyal ağ analizi yöntemlerini uygulayarak, ağın yapısı, bir aktörün ağdaki konum ve önemini belirten bazı ölçütleri elde etmek de mümkündür.Bu tez kapsamında, bir şirketin müşteri ilişkileri yönetimi sürecine odaklanılarak, ontoloji tabanlı kurumsal bir iş ağı geliştirilip, bu iş ağı üzerinde gerçekleştirilen analiz ile sosyal ağ analizi ölçütleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, developing internet and communication technologies influences the social life deeply. Especially with the social web concept, applications has become very popular that increases the interaction between people, that provide a social life in the virtual world. Unexpectedly and rapidly evolving social networks that are started to be used by millions of people in a short time are driving humanity to a new form of social life in the virtual world.Social networks are growing rapidly and has become a significant potential for business. However, social business network applications that bring employees, entrepreneurs and companies together in a more professional environment has been growing up. And also companies effort to create their own social business network. With the spread of semantic web, creation of ontology based social or business networks applications started to be appear. In addition, by applying the methods of social network analysis on the network data, it is possible to obtain some measures about the network structure, the position and importance of an actor in the network.In this thesis, an ontology based enterprise business network that focues on the customer relationhip management process of a company, is developed and then methods of social network analysis is applied on this business network to calculate social network analysis metrics.