Farklı lastik profillerinin taşıt performansına etkileri
Effects of different tire profiles on vehicle performance
- Tez No: 291204
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ACAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Taşıt lastikleri, taşıt performansı, güç, hız, lastik profilleri, yakıt tüketimi, Fuel consumption, power, speed, tire profiles, vehicle performance, vehicle tires
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı profillerdeki lastiklerin taşıt performansına ve yakıt tüketimine etkilerini belirlemektir. Bu çalışmada çalışmanın amacına uygun olarak materyal olarak farklı profile sahip 3 çift otomotiv lastiği kullanılmıştır. Ecocontrol lastikte 50 km/h saatte güç 16.2 kW olup 140 km/h ta ise 36,7 kW ölçülmüştür. Yakıt tüketimi 60 km/h hızda 150 gr/kWh değeri ile en düşük değerine ulaşmıştır.Pt311 profilli lastikte 50 km/h hızda güç 16.2 kW olarak ölçülmüştür. Maksimum güç 140 km/h hızda 35,6 kW olarak ölçülmüştür. Pt311 profilli lastik düşük hızlarda en az yakıt tüketimine sahiptir. KW11 Profilli Lastikte 50 km/h hızda güç değeri 16.6 kW'a ulaşmaktadır. 130 km/h hızda en yüksek değeri 36 kW olarak ölçülmüştür. Yakıt tüketimi 140 km/h hızda 400 gr/kWh ile en fazla yakıt tüketen lastiktir. Bunun sebebi daha geniş profil genişliği ve büyük ebatta olmasıdır. Bunun sebebi profil yapısı ve lastik ebadının diğer lastiklerden daha büyük olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of these studies is determining the effects of tires, having different profiles, on performance, and fuel consumption of the vehicle. In ecocontrol tires the power at 50 km/h is measured 16.2 kW and at 140 km/h the result is 36.7 kW. At 60 km/h speed the fuel consumption value reached to its minimum value which is 150 gr/kWh the fuel consumption rises up to 260 gr/kWh as the speed increases.In Pt311 tire, the power is gauged as 16.2 kW when the speed is 50 km/h maximum power, 35.6 kW, is measured at 140 km/h speed. Pt311 tire has the lowest fuel consumption at lower speeds.In KW311 tire The power reaches to16.6 kW at 50 km/h. at 130 km/h speed the maximum value 36 kW is measured. This tire has the largest fuel consumption at 140 km/h with the value of 400 gr/kWh. This is because of wider profile width and greater dimension.