Sille-Tatköy (Konya) kuzeyindeki mesozoyik yaşlı birimler içinde gözlenen sub-volkanik kayaçların petrolojisi
Petrology of sub-volcanic rocks within the mesozoic aged units in the north of Sille-Tatköy (Konya)
  1. Tez No: 291233
  2. Yazar: MEHMET ALİ ERTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD ASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeokimya, Kalkalkali Lamprofir, Konya, Mineral Kimyası, Minet, Yitim, Calc-alkaline Lamprophyre, Geochemistry, Konya, Mineral Chemistry, Minette, Subduction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, Sille-Tatköy (Konya) kuzeyinde Bozdağlar masifi içinde gözlenen sub-volkanik kayaçların petrografisi, mineral kimyası ve jeokimyası incelenmiştir. Bunlar Ardıçlı grubuna ait Geç Permiyen-Triyas yaşlı Bahçecik formasyonu ve Geç Permiyen-Erken Jura yaşlı Kızılören formasyonunu kesmiş olarak iki farklı lokasyonda gözlenmektedir (Ceylan tepenin KD'su ve Ağlayançal tepenin GD'su).Sub-volkanik kayaçlar mikroporfirik, kümülofirik ve felty dokuları göstermektedirler. Kayaçlar başlıca klinopiroksen (Wo44-47En40-50Fs5-13), sanidin (Or61-66), filogopit (Mg#=0.76-0.79) ve Fe-Ti oksitlerden (titanomanyetit) oluşmaktadır. Sub-volkanik kayaçlar petrografik ve mineral kimyası özelliklerine göre minet lamprofir olarak sınıflandırılabilirler.İncelenen lamprofirler kalkalkali trakiandezit bileşimli, potasik/ultrapotasik karakterlidir. Lamprofirler büyük iyon yarıçaplı element (BİYE) (Sr, K, Rb, Ba, Th) ve hafif nadir toprak elementlerce (HNTE) (Ce), yüksek alan enerjili elementlere (YAEE) (Nb, Ta, Hf, Zr, Ti ve Y) göre belirgin bir zenginleşme ve negatif Nb, Ta anomalileri gösterirler. Lamprofirler HNTE'ce zenginleşmiş (LaN/YbN= 29-33) ve nispeten yatay ağır nadir toprak element (GdN/YbN= 2.4-3.1) desenlerine sahiptir.Jeokimyasal veriler jeolojik verilerle birleştirildiğinde, lamprofirlerin önceki bir yitim ile zenginleştirilmiş manto kaynağından türediği öne sürülebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, petrography, mineral chemistry and geochemistry of sub-volcanic rocks within the Bozdağlar Massif in the north of Sille-Tatköy (Konya) were investigated. They are seen in two different locations (e.g., NE of Ceylan tepe and SE of Ağlayançal tepe), cutting Late Permian-Triassic aged Bahçecik formation and Late Permian-Early Jurassic aged Kızılören formation.Sub-volcanic rocks show micro-porphyritic, cumulophyric and felty texture. The rocks are composed of clinopyroxene (Wo44-47En40-50Fs5-13), sanidine (Or61-66), phlogopite (Mg#=0.76-0.79) and Fe-Ti oxide (titanomagnetite). Sub-volcanic rocks can be classified as minette lamprophyre according to their petrographical and mineral chemical characteristics.Investigated lamprophyres have potassic to ultra-potassic in character with calc-alkaline trachyandesitic composition. They display enrichment in large ion lithophile elements (LILE) (Sr, K, Rb, Ba, Th) and light rare earth elements (LREE) (Ce) relative to high field strength elements (HFSE) (Nb, Ta, Hf, Zr, Ti and Y) with negative Nb-Ta anomalies. The lamprophyres have fractionated LREE (LaN/YbN= 29-33) and relatively flat HREE patterns (GdN/YbN= 2.4-3.1).The geochemical data together with geological data point out the rocks were derived from a mantle source affected by previous subduction event.