Bütünleşik pazarlama iletişimi açısından ürün yerleştirme ve sinema filmleri üzerine bir araştırma
Product placement as an integrated marketing communication tool and a research on movies
  1. Tez No: 291454
  2. Yazar: EMİNE ANIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAKİR ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün yerleştirme, sinema sektörü, izleyici tutumları, product placement, movies, audiences attitude
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma, sinema filmlerinde bütünleşik pazarlama iletişimi aracı olan ürün yerleştirmeye yönelik izleyici tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Türkiye' de sinema filmlerinde ürün yerleştirme faaliyetlerinin önemli bir bütünleşik pazarlama iletişim aracı olduğu konusunda yapımcılar, sponsorlar ve tüm reklam verenlere yol gösterilmesi, yasa düzenleyicilere ürün yerleştirmeyle ilgili düzenlemeler konusunda yol gösterilmesi, ürün yerleştirme konusuyla ilgili ülkemizdeki literatüre katkı sağlanması ve ürün yerleştirme uygulamalarının kendilerine yönelik izleyici tutumlarının incelenmesi yönünden önemlidir.Bu araştırmada özellikle ürün yerleştirmeye yönelik izleyici tutumları açısından demografik özellikler arasındaki farklar incelenmiştir. Çalışmada kolayda örnekleme yoluyla belirlenmiş olan 400 kişilik bir örnek kütleye yüz yüze anket ve elden bırakılan anket yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ürün yerleştirmeye yönelik izleyici tutumları beş boyut altında toplanmıştır. Demografik özelliklerin bir bölümünde ürün yerleştirmeye yönelik izleyici tutumları açısından anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was made to determine the audiences ' manner to product placement which is a communication tool of integrated marketing for motion pictures. Research in Turkey is important firstly for being product placement activities of motion pictures is an important tool in integrated marketing communication. Secondly, it is important for making sponsors, producers, advertisers and law regulators. And lastly, it is important for making contribution to our country's literature and the examination of the audiences attitudes.In this research, product placement, especially for the differences between the demographic characteristics were examined in terms of audience attitudes. The research identified through convenience sampling of the mass of a sample of 400 people were face to face and drop off surveys. According to findings, the attitudes of the audience for product placement are grouped under the five dimensions. Attitudes towards product placement in a section of demographic variables, significant differences were found.