Ebû İshak eş-Şîrâzî'nin emir ve nehiy hakkındaki görüşleri
Command and prohibition in Abû Ishâq Al-Shîrâzî?s legal thought
  1. Tez No: 291603
  2. Yazar: TUBA ERKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDUSSELAM ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: al-Amr, al-Nahy, al-Shîrâzî
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez, Ebû İshâk eş-Şîrâzî'nin fıkıh usûlünde emir ve nehye dair görüşlerini konu edinmektedir. Şer'i hükümlerin bel kemiğini oluşturan emir ve nehiy, fıkıh usûlünun en önemli konularından biridir. Şari`nin emir ve nehiylerine göre sınırların çizilmesi, bu konunun iyice bilinmesini gerektirmektedir.Üç bölümden oluşan bu tezin birinci bölümü, Şîrâzî'nin hayatı, ilmi gelişimi, hocaları, öğrencileri ve eserlerini konu edinmektedir. İki kısma ayrılan ikinci bölümün birinci kısmında genel olarak emir, ikinci kısımda ise Şirazi'nin emir hakkında düşünceleri incelenmektedir. Üç kısma ayrılan üçüncü bölümde ise birinci kısım genel olarak nehyi, ikinci kısım Şiraz'inin nehye dair görüşlerini, üçüncü kısım ise emir ve nehiy arasındaki ortak meseleyi konu edinmektedir.Anahtar Sözcük: Emir, Nehiy, Şîrâzî.
Özet (Çeviri)
This thesis mentions Abû Ishâq Al-Shîrâzî?s opinions about command (al-amr) and prohibition (al-nahy) in usûl al-fiqh. The topic of command and prohibition which underlies religious rulings (al-ahkâm al-shar?riyya) is one of the most important topics of usûl al-fiqh. It is necessary to know this issue in order to determine borders according to commands and prohibitions of Shâri?.In the first chapter of this thesis which consists of three chapters, we mentioned about Shîrâzî?s life, his developing in education, his teachers, his pupils and his works. While the first part of the second chapter which is divided into two parts includes general information about command, the second part includes Al-Shîrâzî?s views on command. The last chapter which includes three parts focuses on prohibition in general in the first part, Al-Shîrâzî?s views on prohibition in the second part and shared issue between command and prohibition in the third part.