N-vinilpirolidon'un değişik monomerlerle kompleks radikal kopolimerleşmesi
Complex radical copolymerization of N-vinyl pyrrolidone with different monomers
- Tez No: 291700
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİDAYET MAZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Vinil Pirolidon, N-hidroksimetil Akrilamit, Bütil Akrilat, Kopolimer, Terpolimer, FTIR, TGA, NMR, Elementel Analiz, Vizkozite, Vinyl Pyrrolidone, N-hydroxymethyl Acrylamide, Butyl Acrylate, Copolymer, Terpolymer, FTIR, TGA, NMR, Elemental Analysis, Viscosity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, poli(vinil pirolidon-alt-N-hidroksimetil akrilamit) ve poli(vinil pirolidon-co-N-hidroksimetil akrilamit-co-bütil akrilat)'ın sentezi ve karakterizasyonları gerçekleştirilmiştir.Sentezler kompleks radikal kopolimerleşmesi şeklinde benzoil peroksit başlatıcısı kullanılarak çözelti fazında 70 ? C sabit sıcaklık banyosunda gerçekleştirilmiştir. Sentezler farklı monomer derişimleri denenerek yapılmıştır. Kopolimerler, dietil eterde çöktürülmüş, yüksek miktarda dioksan ile yıkanmış ve 40 ? C'de vakum altında kurutulmuştur.Karakterizasyon aşamasında 25 ? 0,03 ? C'de yapılan vizkozimetrik ölçümler yardımıyla farklı monomer derişimleriyle elde edilen ürünlerin molekül ağırlıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Daha sonra sentezlenen polimerlerin yapıları NMR ve FTIR spektroskopik yöntemleriyle aydınlatılmıştır. Termal davranışları TGA yöntemiyle çalışılmıştır. FTIR yönteminden elde edilen verilerle kullanılan monomerlerin birbirlerine göre monomer reaktiflik oranları bulunmuştur.Son olarak kopolimerlerin bileşimi hem elementel analiz hem de FTIR yöntemleriyle aydınlatılmış ve sonuçlar kopolimerlerin ardışık kopolimerler olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the synthesis and characterization of poly(N-vinyl pyrrolidone-alt-N-hydroxymethyl acrylamide) and poly(N-vinyl pyrrolidone-co-N-hydroxymethyl acrylamide-co-butyl acrylate) were carried out.The complex radical copolymerization reactions by using benzoyl peroxide as an initiator were performed at 70 ? C. Syntheses of the polymers were studied by using different monomer concentrations. Copolymers were isolated from reacted mixture by precipitation with diethyl ether, then washed with several portions of dioxane and dried at 40 ? C under vacuum.In characterization part, firstly the viscosimetric measurements were carried out firstly at 25 ? 0,03 ? C in water bath to investigate the relationship between the monomer concentrations and the molecular weights of the synthesized polymers. Then the structures of the synthesized copolymers were clarified by NMR and FTIR spectroscopic techniques. The thermal behaviour of the copolymers were studied by TGA method. The monomer reactivity ratios were calculated by using the data obtained from FTIR method.Finally the composition of the copolymers were analyzed by elemental analysis and FTIR methods and the results showed that the copolymers are alternating.