Remote human sensing and conditioning of data
Uzaktan insan algılama ve verilerin işlenmesi
  1. Tez No: 291701
  2. Yazar: TALİP ESKİKALE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGAY KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adım tespiti, sismik işaretler, izinsiz giriş tespiti, çevre güvenliği, footstep detection, seismic signals, intrusion detection, perimeter security
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sismik etkiler bir ortamdan diğerine parçacık hareketi ile iletilir. Ortama ait bu parçacıklar enerjiyi birbirine iletmek için titreşirler. Zemin üzerinde yürüyen kişiler jeofon ve ivme ölçerler ile sismik dalga olarak ürettikleri bu titreşimlerden tespit edilebilirler. Yürüme biçimleri (standart, yavaş ve gizli) ve dış etkenler adımların algılanmasını sınırlar. Yürüme biçimleri zemin üzerindeki dinamik adım kuvvetlerini değiştirir ve algılamayı zorlaştırır.Sismik sensörler yaya hareketlerini ölçebilir. Bu tip sensörler ucuz, pasif (enerji tüketmezler) ve kolay kurulurlar. Bu tezde belirli bir alanda herhangi bir yaya aktivitesi tespit edildiğinde sistemin alarm vermesi amaçlanmaktadır. Fakat bu sistem hayvanlar, demir yolları ve iş makinelerinin yaydığı sismik aktivitelerden insan adımlarını ayırt edebilmelidir.Bu çalışmada insan adımlarını tespit için bir algoritma geliştirilmiştir. Geliştirilen bu algoritma güvenlik uygulamalarında kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
A disturbance is transmitted in a medium from one point to another by particle motion. The particles of the medium vibrate to transmit this energy from one particle to another. Persons moving over ground can be detected from vibrations induced to soil in the form of seismic waves, which are measured by geophones or accelerometers. Walking styles (standard, soft, or stealthy) and the background noise floor limit the detection range of footsteps. Walking style changes the dynamic footstep force on the ground and influences the footstep detection range.Seismic sensors are capable of measuring pedestrian activity and are often employed for this task for a number of reasons. Such sensor systems are inexpensive, passive (do not dissipate energy), and potentially easily installed. In this thesis a system has been developed to alarm only when a pedestrian is present. Processing of the seismic signals should make it possible for the system to discriminate footsteps from other seismic sources such as animals, railroads, operating machinery, which is a challenging problem.In this study, an algorithm has been developed to detect footsteps for security applications.