Ulaş?Kangal (Sivas) arası florası
Flora of the region between Ulaş and Kangal (Sivas)
  1. Tez No: 291720
  2. Yazar: OKTAY GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. AŞKIN AKPULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Ulaş, Kangal, Endemik, Türkiye, Flora, Ulaş, Kangal, Endemic, Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, Ulaş ? Kangal (Sivas) arası florasını kapsamaktadır. Araştırma materyali, 18 ay süre ile toplanan bitki örneklerinden oluşmaktadır. Bu süre içinde toplanan 420 örnekten, 219 takson tayin edilmiştir. 219 taksonun 60'i (% 27.4) Türkiye için endemiktir.Araştırma bölgesinin florasını 37 familya ve 127 cins ve 219 takson oluşturmaktadır. Toplam taksonlardan 2'si Pteridophyta, 217'si Spermatophyta bölümlerine aittir. Angiospermae alt bölümü 217 taksona sahiptir. Sırasıyla, Angiospermae alt bölümüne ait taksonların 198'i Dicotyledonea, 19'u Monocotyledonea sınıfında yer almaktadır.Taksonların bitki coğrafyası bölgelerine dağılım oranları şöyledir: İran-Turan elementleri 86 (% 39.3), Avrupa-Sibirya elementleri 8 (% 3.7), Akdeniz elementi 20 (% 9.1), geniş yayılışlı ve yayılışı bilinmeyenler 105 (% 47.9).En büyük on familya ve takson sayıları şu şekildedir:Asteraceae (23), Fabaceae (20), Lamiaceae (16), Brasicaceae (9), Boraginaceae (7), Liliaceae (7), Caryophyllaceae (6), Ranunculaceae / Papaveraceae (5), Scrophulariaceae (4).En büyük on cins ve takson sayıları şöyledir:Astragalus (9), Salvia (9), Centaurea (8), Anthemis (5), Allium (5), Papaver (5), Achillea (4), Erysimum (4), Helichrysum (4), Thymus (3).
Özet (Çeviri)
This research contains the flora of between Ulaş and Kangal (Sivas) region. The research material contains plant samples which have been collected over 18 months. 420 samples have been collected in this period and 219 taxa have been identified. 60 (27.4%) of 219 taxa are endemic to Turkey.The flora of research region consist of 37 families and 127 genera and 219 taxa. 2 out of the total taxon belong to Pteridophyta division, the remaining 217 belong to Spermatophyta division. Angiospermae subdivision has 217 taxon. Respectively, 198 of the taxa are in the Dicotyledoneae class, 19 of the taxa are Monocotyledonea class, which belong Angiospermae subdividion.The scattering ratios of the taxa to the phytogeographic regions are as follows: Irano-Turanian elements 86 (39.3%), Euro-Siberian elements 8 (3.7%), Mediterranean elements 20 (9.1%), cosmopolitans and unknown scatters 105 (47.9%).The largest ten families and taxon numbers are as follows:Asteraceae (23), Fabaceae (20), Lamiaceae (16), Brasicaceae (9), Boraginaceae (7), Liliaceae (7), Caryophyllaceae (6), Ranunculaceae / Papaveraceae (5), Scrophulariaceae (4).The largest ten generea and taxon numbers are as follows:Astragalus (9), Salvia (9), Centaurea (8), Anthemis (5), Allium (5), Papaver (5), Achillea(4), Erysimum (4), Helichrysum (4), Thymus (3).