Bakırın misel destekli ortamda UV-VIS spektrometrik yolla analizi için kompleksleştirici olarak oksin kullanılması
The using oxine as complexing reagent for determination of copper in micellar medium by UV-VIS spectrophotometric method
  1. Tez No: 291721
  2. Yazar: YUSUF ALTUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMALETTİN UYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır tayini, UV-VIS spektrofotometrik analiz, 8- Hidroksikinolin (oksin), sodyumdodesilsülfat (SDS), misel ortam
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada bakır tayini için bir UV-VIS spektrofotometrik yöntem önerilmektedir. Yöntem, sodyumdodesilsülfat (SDS) miseli ortamında 8-hidroksikinolin (oksin) ile kompleksleşmeyi içine almakta ve bunu doğrudan 399 nm dalga boyunda absorbans ölçümü takip etmektedir. Çalışmada pH, ligant ve sürfaktan derişimleri, absorbansı etkileyen kritik etkenler olup bunların optimizasyonu yapılmıştır. Yöntemin pH 5,3 ve 399 nm dalga boyunda molar absorplama katsayısı 3,4 103 Lmol-1cm-1, Sandell duyarlığı 1,8 10-3 µg/mL, g/cm2, gözlenebilme sınırı 0,2 µg/mL, niceleme sınırı 0,8 g/mL, çalışma aralığı 0,8- 6 µg/mL'dir. Yöntem, pirinç alaşımı örneğine bakır tayini için uygulandığında, bağıl standart sapması % 1,6 elde edilmiştir. Yöntemin doğruluğu standart ekleme, bir de AAS ile karşılaştırma yöntemiyle belirlenmiş olup her ikisinde de % 94'ün üzerinde geri kazanım değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a UV-VIS spectrophotometric method for determination of copper is proposed. The method is based on complexation with 8-hydoxyquinoline in sodium dodecil sulphate (SDS) micelle medium, the absorbance of the product were recorded at 399 nm. pH of the solution, the concentration of ligand and surfactant were critical parameters, which affect the absorbance measurements and optimised. The molar absorptivitiy coefficient is 3,4 103 Lmol-1cm-1, the Sandell?s sensitivity is 1,8 10-3 µg/cm2, limit of detection is 0,2 µg/mL, limit of quantification is 0,8, and calibration range is 0,8-6 µg/mL at pH 5,3 and at 399 nm. The proposed method was applied for determination of cupper in brass alloy and its relative standard deviation was 1,6 % . The accuracy of the proposed method was validated with the added-found method and with separate analysis with AAS. The recovery results were above 94 % for each method.Key words :Cupper analys, UV-VIS spectrophotometric method,8-hydoxyquinoline (oxin), sodyumdodecilsulphate (SDS) micellar medium.