Rize'de çay işleme aşamalarında izole edilen maya mantarlarının tanımlanması
Identification of yeast fungi isolated from tea processing levels in Rize
- Tez No: 291780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL ALPAY KARAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Siyah çay, Maya mantarı, Biyokimyasal identifikasyon, Vitek -YBC, Black tea, Yeast fungi, Biochemical identification, Vitek- YBC
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Rize Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, siyah çay işleme aşamalarında izole edilen maya mantarlarının tanımlanması ve bir dizi özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada toplam 72 maya izolati karakterize edildi ve konveksiyonel yöntemler ile Vitek YBC testi kullanılarak tür tanıları yapıldı. Bu izolatların %18'inde slime aktivitesi pozitifliği, %51,4'ünde hifa ya da pseudohifa varlığı ve %40,0'ında siklohekzimit direnci belirlendi. Suşların 70'inde %50 glikoz, 67'si %60 glikoz varlığında üreyebildiği, %44,4'ünün ise her iki ortamda da iyi üreyebildiği (ozmotolerant) gözlendi. Üreme sıcaklıklarına bakıldığında 45 °C'de üreyemedikleri ancak, 42 °C'de %36,1'in üreyebildiği ve 25-37 °C ve altında ise tümünün ürediği belirlendi. Suşların sıcaklığa toleransı araştırıldığında, 60°C'de 10 dakikada %100'nün, 80 °C'de %40,3'ünün ve 100 °C'de ise %6,9'unun canlılığını koruduğu tespit edildi. Şuşların %51,4'ü test edilen 10 farklı karbonhidrattan en az birini, RÇM 17C ise 7 farklı karbon kaynağını fermente edebildiği belirlendi. Enzim aktivitelerine bakıldığında suşların %34,7'si üreaz, %97'si selülaz aktivitesi sahip oldukları ve %20,8'si ise glikozdan nişasta üretebildiği tespit edildi.Çalışmada hızlı tanı testi (Vitek YBC) kullanıldı ve izolatların 71'i, %50-99 doğrulukta tanımlanırken bir izolat tanımlanamadı. Beş farklı cins (Candida, Geotrichum, Cryptococcus, Saccharomyces ve Trichosporan) ve 13 farklı tür tespit edildi. En sıklıkta rastlana türler sırasıyla Candida tropicalis (%27,7), C. famata (%13,8), C. krusei ile Cryptococcus laurentii (%11,1), Candida parapsilosis (%9,7) olarak gözlendi. Ayrıca %2,8 oranında Saccharomyces cerevisiae ve Trichosporan pulluans belirlendi.Yapılan çalışma sonucunda çay işleme aşamalarında maya mantarlarının varlığı ve bu maya mantarlarının ekonomik önemi olan birçok özelliğe sahip oldukları gözlendi.
Özet (Çeviri)
Identification of yeast fungi isolated from tea processing levels in RizeIn this study, identification of several characteristics of yeast fungi isolated from black tea processing levels was intended.In this study, total 72 yeast isolates were characterized and species diagnoses using Vitek YBC test with conventional techniques were made. Of those, positive activity of the slime at 18 percent, presence of hypha or pseudohypha at 51.4 percent and cycloheximide resistance at 40 percent were determined. It was observed that could breed in the presence of glucose 50 percent of 70 and 60 percent of 67 of strains and breed well 44.4 percent in both environments. Considering the reproductive temperature, it was identified that they could not growth at 45°C but growth 36.1 percent at 42°C and could growth all of them at 25-37°C. Temperature tolerances of the strains were found living of 100 percent at 60°C, 40.3 percent at 80°C and 6.9 percent at 100°C. 51.4 percent of the strains could ferment at least one of ten different carbohydrates tested but RÇM 17C could ferment 7 different carbon source. It was found that had enzyme activities urease 34.7 percent, cellulose 97 percent and 20.8 percent of the strains could produce starch from glucose.The rapid diagnostic test (Vitek YBC) was used in this study and 71 of isolates identified accuracy between 50-99 percent but 1 isolate could not identify. Five different genuses (Candida, Geotrichum, Cryptococcus, Saccharomyces and Trichosporan) and 13 different species were identified. The most frequently encountered species, respectively, Candida tropicalis (27.7 %), C. famata (13.8 %), Cryptococcus laurentii with C. krusei (11.1 %), Candida parapsilosis (9.7 %) were found. Furthermore, Saccharomyces cerevisiae and Trichosporan pulluans were found at the rate of 2.8 percent.In the result of this study was found presence of yeast fungus at tea processing stages and several economic features of them.