Trabzon ili Solaklı Vadisi boyunca Vaccinium arctostaphylos L. ve Vaccinium myrtillus L. türlerinde makroelement değişimi ve N, P rezorpsiyonu
Macroelement change and N, P resorption in species of Vaccinium arctostaphylos L. and Vaccinium myrtillus L. along Solakli Valley in Trabzon
  1. Tez No: 291786
  2. Yazar: YASEMİN ZEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Vaccinium arctostaphylos L, Vaccinium myrtillus L, Rezorpsiyon, Besin içeriği, Solaklı Vadisi, Vaccinium arctostaphylos L, Vaccinium myrtillus L, Resorption, Nutrientcontent, Solaklı Valley
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Rize Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada; Trabzon il sınırları içerisinde yer alan Solaklı Vadisi'nde yükseklik gradiyenti boyunca, yaprak döken Vaccinium arctostaphylos L. ve Vaccinium myrtillus L. türlerinde azot (N), fosfor (P), karbon (C) ve kükürt (S) element düzeyleri ve besin içerikleri, LMA ve SLA değişimi ve de N ve P rezorpsiyonu araştırılmıştır. Bu amaçla Solaklı Vadi'sinde 60 m. yükseklikten başlayarak 1800 m.'ye kadar Vaccinium arctostaphylos L.'ye ait 7 lokalite ve Vaccinium myrtillus L.'ye ait 2100 ve 2300 m. olmak üzere toplam 9 lokaliteden Mayıs'tan Ekim ayına kadar her ay düzenli yaprak numuneleri alınmıştır.Çalışmamızda ele alınan iki türün yaprak konsantrasyonları incelendiğinde, N, P ve S bakımından önemli farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Yine N ve S değerlerinde aylara bağlı olarak bir azalmanın olduğu ve bu azalmanın istatistiksel olarak önemli olduğu görülmüştür. Besin içerikleri bakımından da N ve P de Mayıstan Ekime doğru bir azalmanın olduğu tespit edilmiştir. Türler arasında yaprak alanı ve yaprak ağırlığı bakımından önemli farklar vardır. Ele alınan türlerden V. myrtillus L.'de rezorpsiyon verimlilik değerlerinin normal sınırlar içerisinde olduğu bulunmuştur. Ancak V.arctostaphylos L.'nin deniz seviyesine yakın lokalitelerinde rezorbsiyon verimlilik değerleri belirtilen sınırların oldukça altında olduğu, yükseklik arttıkça rezorpsiyon verimlilik değerlerinin arttığı görülmüştür. N ve P kullanım yeterliliği bakımından ise; önemli farklar olduğu tespit edilmiştir. N kullanım yeterliliği yüksekliğe bağlı olarak arttığı halde P kullanım yeterliliği ise yüksekliğe bağlı olarak azalma göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; levels of elements of nitrogen (N), phosphorus (P), carbon (C) and sulphur (S) and nutrient contents, changes of LMA and SLA and N and P resorption were researched in species of Vaccinium arctostaphylos L. and Vaccinium myrtillus L. that spreaded along the elevation gradient in Solaklı valley in Trabzon province boundary. For this purpose, leaf examples were taken each month from May to October regularly from total 9 localities that 7 localities starting from 60 m elevation to 1800 m belongs species of Vaccinium arctostaphylos L. and from 2100 m and 2300 m elevations belongs species of Vaccinium myrtillus L..When investigated the leaf concentration of two species that discussed in our study, it was determined important differences in terms values of N, P and S. It was also seen a decrease in N and S values in terms of months and this decrease is important statistically. It was determined a decline in N and P in terms of also nutrient contents from May to October. There are differences between species in terms of leaf area and leaf mass. It was found that Vaccinium myrtillus L. in discussed species, resorption efficiency values are in normal limits. But it was seen that near sea level location Vaccinium arctostaphylos L. resorption efficiency values are fairly below from declared borders, resorption efficiency values increase while increasing elevation. It was obtained important differences in terms of N and P proficiency. Altought the N proficiency increases while increasing elevation, P proficiency decrease while increasing elevation.