Removal of phenols by physical-chemical methods from wastewaters of rubber-textile industry
Lastik-tekstil endüstrisi atık sularından fiziko kimyasal metod ile fenollerin uzaklaştırılması
- Tez No: 68730
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ÖNDER ÖZBELGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenollü Atıksuların Arıtılması, Fenol Arıtma, Endüstriyel Atıksu Arıtma, Koagülasyon, Çöktürme, Tekstil Endüstrisi. vi
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZ LASTİK-TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIK SULARINDAN FİZİKO-KİMYASAL METOD İLE FENOLLERİN UZAKLAŞTIRILMASI Başkaya, Y.Z. Songül Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. önder özbelge Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Tülay özbelge Aralık 1997, 81 sayfa Hızlı ve plansız endüstrileşme, özellikle az gelişmiş ülkelerde, bu bölgelerin doğal kaynakları üzerinde bir çok olumsuz etkiyi de beraberinde getirmektedir. Sosyal ve ekonomik dezavantajların yanında, çevre de olumsuz yönde etkilenmektedir. Günümüzde, pek çok ülke endüstriyel atık kaynaklı çevre sorunlarına çözüm bulmaya çalışmaktadır. Fenol, toksik bir organik madde olduğundan ve endüstriyel atıksular içerisinde oldukça fazla miktarlarda rastlanıldığından, fenol içeren atıksuların arıtılması büyük önem taşımaktadır.Bu çalışmanın amacı; lastik malzemeler için tekstil malzeme üreten firmanın atıksuyu içerisinde bulunan fenolü Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde belirlenmiş olan maksimum seviyenin altına çekmektir. Değişik derişimlerde fenol içeren atıksuları arıtmaya yönelik pek çok yöntem mevcuttur. Hem fiziko-kimyasal hem de biyolojik arıtma teknikleri endüstriyel alanda başarılı sonuçlar vermektedirler. Atıksuların farklı derişimlerde kimyasal maddeler içermesi sebebi ile uygun arıtma tekniklerini bulmak güç olabilmekte, hatta bazı durumlarda uygulanan teknikler hiç sonuç vermeyebilmektedir. Bu çalışma sırasında, dört değişik koagulantın fenolü çöktürme performansı, dört ayrı derişimdeki lateks solüsyonu üzerinde jar test cihazı kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca, sıcaklığın,“koagulant aid”eklenmenin ve lateks solüsyonunu yaşlandırmanın da uygulanan fiziko-kimyasal metodun performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deney sonuçlan, fiziko-kimyasal metodun, optimum işçilik, kimyasal madde ve enerji tüketimi ile lastik endüstrisine tekstil malzeme üreten bir firmanın atıksuyuna uygulanabilirliğini göstermiş ve % 50'lik FeCI3 solüsyonu ve lateks solüsyonun cinsine bağlı olarak kullanılan değişik kireç dozajları ile atıksuyun içerisinde bulunan fenolün % 95'inin uzaklaştırılması başarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REMOVAL OF PHENOLS BY PHYSICAL-CHEMICAL METHODS FROM WASTEWATERS OF RUBBER-TEXTILE INDUSTRY Başkaya, Y.Z. Songül M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. H. önder özbelge Co-supervisor : Prof. Dr. Tüiay özbelge December 1997, 81 pages Rapid and unplanned industrialization, especially, in underdeveloped countries cause many problems on natural resources. Besides economic and social disadvantages, it affects the natural environment negatively. Today, many countries try to solve environmental problems originated from industrial discharges. Due to the toxic organic nature and abundance in industrial wastewaters, phenol treatment is very important. The aim of this study is to reduce the phenol content of the waste water from a rubber textile plant below the prescribed level set by the Water Pollution Control Regulations. Treatment methods for phenolic wastes are available for the mreduction of all levels of phenol concentrations. Both physical-chemical and biological treatment methods are successful in many industrial applications. Adaptation of a waste treatment method to a particular waste possess a challenge since the composition of the waste affects the range of parameters to be used for optimal results, or in some cases, presence of a chemical may render the method inapplicable. During this study, phenol removal performance of four different types of coagulants were investigated on four different compositions of latex solutions using jar test equipment. Effects of temperature, coagulant aids and ageing of latex solutions on phenol removal performance were also studied. The experimental results showed that the physical-chemical method could be adapted to the existing waste treatment process with the least additional labor, chemical and energy cost; and it is possible to achieve 95% phenol removal using 50% FeCI3 solution and lime with dosages depending on the type of the latex solution. Key words : Treatment of Phenolic Wastewaters, Phenol Removal, Industrial Wastewater Treatment, Coagulation, Flocculation, Textile Industry. IV