Improvement in the impact toughness of alumınıum fiber glass composites
Alüminyum cam elyaf kompozit üretim denemesi ve kırılma tokluğunda gelişmeler
  1. Tez No: 29236
  2. Yazar: MESUT DURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit malzemeler, Kum döküm, Kalıp döküm, Charpy Vurma Testi, Composite materials, Sand casting, Die casting, Charpy Impact Test
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bir malzemeyi elastikiyeti yüksek parçacıklar ile takviye ederek istenilen mekanik özelliklere sahip elmasım sağlamak son zamanlarda önemini arttırdı. Bu alanda çalışmalar teorik ve pratik olarak sürdürülmektedir. Bu konuda yüksek dayançlı fiberlerin geliştirilmesi yeni olsada kompozit malzeme kavramı çok eskidir. Bazı yapay malzemelerin yanı sıra bir takım doğal malzemelerde bu alandadır. Mühendislik alanında kullanılan malzemelerin bir kısmı hızla kompozit malzemeler ile yenilenmektedir. İstenmeyen özelliklerin çıkan İması ve istenilen özelliklerin yönlendirilmesi ile çok kullanışlı kompozit malzemeler elde edilmektedir. Bu çalışmada, saf alüminyum ve E tipi cam elyaf kullanılarak önce tek kat cam elyaflı alüminyum daha sonra da çift kat cam elyaflıalüminyum kompozit malzeme elde edilerek bu malzemelerden alınan numunelere Charpy Impact Test uygulandı.
Özet (Çeviri)
The possibility of manufacturing materials with desirable mechanical properties by reinforcing a matris material with strong fibers having high elastic extensions! modulus has recently received a great deal of attention, buth experimental and theoretical. Recent activity has largely been stimulated by the development of new types of high strength fibers, but the idea is a very old one. Artificial materials such as fiber glass and reinforced concrete which are of this type have been available for same time, and many natural materials, for example wood and bone are essentially of this character. The composite materials used effectively in engineering applications have replaced the engineering materials used in most fields. By combination of the desired properties and by eliminating the limitations very useful composite material may be obtained. inIn this study we have tried to obtain an aluminium matrix fiber glass reinforced composite material. A pure aluminium (with 99.71) and E type glass fibers were used. They are combined; firstly as one layered and secondly as two layered glass fiber. And Charpy Impact Test samples at different directions were prepared and the test was applied.