Cathodic protection of aluminum and its alloys from pitting corrosıon in 3.5 % NaCl solution
Alüminyum ve alaşımlarının %3.5 NaCl çözeltisinde çukurcuk korozyonuna karşı katodik olarak korunması
  1. Tez No: 29235
  2. Yazar: ERDEM ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katodik Koruma, Çukurcuk Korozyomı, Pasif Davranış. Alüminyum Alaşımları, Cathodic Protection, Pitting Corrosion, Passivity, Aluminum Alloys
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz ALÜMİNYUM VE ALAŞIMLARININ % 3.5 NaCl ÇÖZELTİSİNDE ÇUKURCUK KOROZYONUNA KARŞI KATODÎK OLARAK KORUNMASI ŞEN, Erdem Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa DORUK Aralık, 1993, 99 sayfa Bu çalışmada, endüstriyel saflıktaki alüminyum ve iki alaşımı, 2024 ve 7050nin korozyon davranışları anodik ve katodik polarizasyon teknikleri ile incelenmiştir. Alınan veriler doğrultusunda, katodik koruma için uygun bir potansiyel aralığı seçilmiştir. Daha sonra malzemeler belirlenmiş olan aralıkta dört farklı potansiyelde test edilmiştir. Kulommetrik ve metalografik analizler yardımı ile sözkomısu potansiyel aralığında katodik korumanın verimliliği incelenmiştir. Kulommetrik analizlerde deney süresince sarfedilen katodik yük hesaplanmıştır. Metalografik incelemelerde ise her numunenin yüzeyindeki ortalama çukurcuk yoğunluğu ve boyu fotomikrograflardan yararlanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler, hadde yönleri, alaşmı elementleri ve ısıl işlem uygulamaları açısından tartışılmıştır. Tüm malzemeler pasif eğilim göstermişlerdir, ancak klor iyonlarının sebep olduğu çukurcuk oluşumu pasifliği bozmaktadır. Çökelti, pislik veya alaşım elementi olarak sisteme katılan katodik malzemeler çukurcuk oluşumuna destek vermektedir. Katodik koruma yerel korozyon hareketini azaltmakta, ancak çukurcuk oluşum ve gelişimini başarıyla engelleyememektedir. Kulommetrikanalizler belirli bir katodik koruma potansiyelindeki korozyon miktan hakkında fikir vermektedir. Ancak bu tarz bir çalışma ile verimli katodik koruma potansiyel aralığının belirlenmesi çok sağlıklı olmayabilir.
Özet (Çeviri)
.ABSTRACT CATHODIC PROTECTION OF ALUMINUM AND ITS ALLOYS FROM PITTING CORROSION IN 3.5°o NaC! SOLUTION ŞEN, Erdem M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa DORUK December, 1993, 99 pages In this study, the corrosion behaviors of aluminum in commercially pure form and two of its alloys. 2024 and 7050 are investigated by using anodic and cathodic polarization techniques. In the light of the obtained data, a potential range available for cathodic protection is selected. Then, the materials are tested at four different potentials within this predetermined interval. Coulommetric and metaUographie analyses are performed to comment on the efficiencv of cathodic protection within the inteval of interest. Coulommetric analyses involved calculation of the total cathodic charge dissipation during the experiments. Mctallographie analyses are composed of detennining the average pit density and pit size of each specimen by making use of the corresponding photomicrographs. The obtained results are discussed from the points of rolling directions, alloying elements and heat treatment. All the materials become passive, but pitting destroys passivity due to chloride attack. Cathodic materials introduced as precipitates, impurities or alloying elements promote pit formation. Cathodic protection is effective in decreasing the extent of localized corrosion, but fails to inhibit pit nucleation and growth insuccessfully. Coulommetric analyses give an idea on the amount of corrosion at a given cathodic protection potential. However, determination of an effective cathodic protection potential via this type of study seems not to be completely reliable.