Study of stress corrosion cracking susceptibility of 7050-T73651 aluminum alloy in 3.5 % NaCl
7050-T73651 Alüminyum alaşımının %3.5 luk NaCl çözeltisindeki gerilmeli korozyon çatlaması duyarlılığı üzerine bir çalışma
- Tez No: 29238
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: 7050 alüminyum alaşımı, alüminyum alaşımında korozyon çatlaması, gerilmeli korozyon çatlaması duyarlığinın testi, çatlak ucu kimyası, 7050 Aluminum Alloy, Stress Corrosion Cracking, Fracture, Microstructure, Crack Tip Chemistry
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz 7050-T73651 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ % 3.5 LUKNaCl ÇÖZELTISINDEKI GERILMELI KOROZYON ÇATLAMASI DUYARLILI?I ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA FA YAD, Nasser Ahmed Doktora Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Doruk Haziran, 1993, 112 sayfa Bu çalışmada, 7050-T73651 alüminyum alaşımının genişlik yönündeki gerilmeli korozyon çatlaması üç farkli kirilma mekaniği yaklaşımı ile sabit deformasyon hızı, sabit deformasyon, ve sabit yük altinda incelendi. Deneyler üç farkli ön-çatlak boyuna sahip kompakt-çekme numuneleri kullanilarak gerçekleştirildi (a/W=0.458, aAV^O.5 ve a/W=0.6). Bütün çatlak büyüme verileri çatlak büyüme hızı-gerilim şiddeti eğrileri ile gösterildi. Sabit deformasyon ve sabit deformasyon hızi verilerinden oluşan çatlak büyüme hizi-gerilim şiddet ilişkisi birincil ve ikincil büyüme evrelerini gösterdi. Kırılma yüzeyi fotoğraflari, birincil evre çatlak büyümesinde anodik çözünme, ikincil evre çatlak büyümesinde ise hidrojen gevreklesmesinin ana etken olduğunu kanitlamaktadir. Ayrica, sabit deformasyon hızi deneylerinde, deformasyon hizı düşürüldüğünde, çatlagin taneleri VIkesen kırılma modundan taneler arası kırılmaya doğru kaydığını göstermektedir. Korozyonun bu alaşımdaki gerilmeli korozyon çatlamasına olan etkisine işjk tutmak için ilerleyen çatlak ucundaki elektrod potansiyeli zamana karşı kaydedildi. Bu verilerden, alaşımın oyuklasma ve koruma potansiyel değerlen karsilastirilarak, deney parçalarinin tuz çözeltisinde bekletmesi esnasinda ana kırılma düzlemi boyunca, oludan oyukların büyümesinin, gerilmeli korozyon çatlamasına destek olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF STRESS CORROSION CRACKING SUSCEPTIBILITY OF 7050-T73651 ALUMINUM ALLOY IN 3.5% NaCl FAY AD, Nasser Ahmed Ph. D. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa DORUK June, 1993, 112 pages. The stress corrosion cracking of 7050-T73651 Aluminum alloy was investigated in the long transverse direction using three fracture mechanics testing techniques; constant displacement rate, constant displacement and the constant load. All experiments were conducted employing compact tension specimens with three different initial crack lengths; a/w=0.458, a/w^OJ and a/w=0.6. All crack growth data were represented in terms of crack growth rates vs. stress intensity curves. Crack growth rate versus the stress intensity relationship composed from constant displacement and the constant displacement rate data, showed stage I and stage II propagation. The fractographic evidence indicated that the region I crack growth is controlled mainly by anodic dissolution, while hydrogen embrittlement appears to be the overwhelming factor in region II. In addition, the constant displacement rate tests indicate that the mode of fracture changes from transgranular to intergranular fracture upon decrease of the displacement rate. In order to shed light on the effect of corrosion on SCC in alloy, the electrode potential at the tip of growing crack was monitored in dependence of time. IVComparing the data with pitting potential and protection potential of the alloy, it is concluded that the growth of pits initiated during pre-exposure of specimens (across the fracture plane) may assist the SC cracking.