Study of salt-water cracking behavior of 7050 T73651 aluminum alloy through slow strain rate testing under potentiostatic control
7050 T73651 alüminyum alaşımının çatlama tavrının tuzlu su çözeltisinde ve potensiyostatik kontrol altında yavaş çekme deneyi ile incelenmesi
- Tez No: 119338
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK, DOÇ. DR. RIZA GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerilimli Korozyon Çatlaması, Yavaş Çekme Testi, 7050 T73651, Al-Zn-Mg-Cu Alası mı, Potansiyel Kontrolü. VI, Stress Corrosion Cracking, Slow Strain Rate Testing, 7050 T73651, Al-Zn-Mg-Cu alloy, Potential Control. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz 7050 T73651 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ ÇATLAMA TAVRININ TUZLU SU ÇÖZELTİSİNDE VE POTANSİYOSTATİK KONTROL ALTINDA YAVAŞ ÇEKME DENEYİ İLE İNCELENMESİ Kuş, Esra Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Doruk Ortak Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Rıza Gürbüz Haziran 2002, 73 sayfa Bu çalışmada Al-Zn-Mg-Cu 7050 T73651 alaşımının deniz suyundaki gerilimli korozyon çatlaması incelendi. Dar en yönünde kesilen numuneler elektrokimyasal potansiyel kontrolü altında yavaş çekme yöntemiyle 3.5% NaCI çözeltisinde test edildi. Çekme hızı bütün deneylerde 1.71 xlO^s-1 olarak uygulandı. Yavaş çekme deneyleri, 10 ayrı potansiyel kademesine ek olarak açık devre konumunda da uygulandı. Deney sonuçları uzama yüzdesi, kopma zamanı, ve maksimum dayanç olarak değerlendirildi ve kırılma yüzeyleri üzerindeki irdelemelerden yararlanılarak yorumlanmaya çalışıldı.Normalize edilen değerlerin uygulanan potansiyellere karşı eğrileri çizilerek elektrokimyasal potansiyelin malzemenin uzama ve dayancı üzerindeki etkisi incelendi. 7050 T73651 alaşımının 3.5% NaCI çözeltisinde çatlamaya en duyarlı olduğu bölgenin korozyon potansiyeli olduğu gözlendi. Korozyon potansiyelinden daha soy olan potansiyel kademelerinde alaşımın anodik çözelim yoluyla gerilimli korozyon çatlamasına uğradığı saptandı. Katodik bölgede ise alaşımın belli bir potansiyel aralığında korunduğu ve havada elde edilenlere çok yaklaşan uzama ve dayanç değerlerine ulaştığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF SALT-WATER CRACKING BEHAVIOR OF 7050 T73651 ALUMINUM ALLOY THROUGH SLOW STRAIN RATE TESTING UNDER POTENTIOSTATIC CONTROL Kuş, Esra M.Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Doruk Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rıza Gürbüz June 2002, 73 pages Stress corrosion cracking (SCC) of Al-Zn-Mg-Cu alloy 7050 T73651 in marine environment has been investigated in the present work. The alloy was tested in the short transverse direction by means of potentiostatically controlled slow strain rate (SSR) tests. 3.5% NaCI solution was used as a substitute of seawater. A strain rate of 1.71 x10"6s_l was applied. SSR tests were performed at 10 different potentials and under open circuit condition. Evaluation criteria was based on %elongation, time to failure, UTS and the fracture mode. Normalized values of %elongation, time to failure and UTS were plotted as a function of the applied potential. iii7050 T73651 exhibited the most brittle behavior when the alloy was strained under its corrosion potential. SCC through anodic dissolution was observed at potentials more noble than the corrosion potential. There is a range of cathodic potentials where the material was observed to be protected that the ductility and strength measures were improved almost to the values obtained when straining the specimen in the laboratory air.