Slip casting properties of silicon nitride with yttrium oxide and aluminium oxide as sintering additives
Yttrium oksit ve aluminyum oksit sinterleme katkılı silisyum nitrürün slip döküm özellikleri
  1. Tez No: 29247
  2. Yazar: UFUK ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM TİMUÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silisyum Nitrür, Slip Döküm, Zeta Potansiyel, Reoloji, Silicon Nitride, Slip Casting, Zeta Potential, Rheology
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz YTTRIUM OKSİT VE ALÜMİNYUM OKSİT SİNTERLEME KATKILI SİLİSYUM NİTRÜRÜN SLİP DÖKÜM ÖZELLİKLERİ ŞENTÜRK, Ufuk Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Muharrem TİMUÇİN Temmuz, 1993, 87 sayfa. Tanecik yüklenmesi ve toz-sıvı askıntı kararlılığının silisyum nitrür (Sİ3N4) tozunun slip döküm özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Sinterleme kalkılan olarak kullanılan yttrium oksit (Y203) ve alüminyum oksitin (A1203) temel malzemenin (Si3N4) dağılım kararlılığını etkilediği görülmüştür. Bu üç tozun zeta potansiyelleri ve bilinen konsantrasyonda polimerik geliştirici ihtiva eden, ağırlıkça %55 katı oranlı sliplerin reolojik davranışları, çok bileşenli bu sistemin 9-11 pH aralığında dağıtılabileceğini göstermiştir. Slipleri alçı kalıba dökmek sureti ile elde edilen yaş numunelerin, parçacıkların iyi paketlendiğine ve dolayısıyla sinterlenebilmenin geliştirildiğine işaret olan, teorik değere göre %50 ile 61 arasında yoğunluklar verdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SLIP CASTING PROPERTIES OF SILICON NITRIDE WITH YTTRIUM OXIDE AND ALUMINUM OXIDE AS SINTERING ADDITIVES ŞENTÜRK, Ufuk M. S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Muharrem TİMUÇİN July, 1993, 87 pages. The effects of particle charging and powder-liquid suspension stability, on the slip casting properties of silicon nitride (Sİ3N4) powder were examined. Yttrium oxide (Y2O3) and aluminum oxide (AI2O3), used as sintering additives, were seen to effect the dispersion stability of the base material (Sİ3N4). Zeta potentials of the three powders and the rheological behavior of the 55 wt.% solids loaded slips, involving known concentrations of a polymeric deflocculant, showed that the multicomponent system can be dispersed stably within the pH range 9-11. Green compacts, obtained by casting these slips into plaster molds, were found to give densities in the range 50 to 61% of the theoretical, indicating a good packing of the particles, and hence, improved sinterability.