Effect of aging on the fatique crack kinetics of Al-Zn-Mg-Cu alloy
Bir Al-Zn-Mg-Cu alaşımında yaşlandırmanın yorulma çatlağı büyümesi kinetiği
- Tez No: 29246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yorulma çatlağı büyüme hızı, Al-Zn-Cu-Mg alaşımı, Yaşlandırma, Fatigue Crack Growth Rate, Al-Zn-Mg-Cu Alloy, Aging
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz BİR Al-Zn-Mg-Cu ALAŞIMINDA YAŞLANDIRMANIN YORULMA ÇATLA?I BÜYÜMESİ KİNETİ?İNE ETKİSİ ALPAY, S. Pamir Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Şakir BOR Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Rıza GÜRBÜZ Mayıs, 1993, 89 sayfa. Bu çalışmada, değişik yaşlandırma işlemlerinin yüksek dayançlı bir Al-Zn-Mg-Cu alaşımının, AA 7050, ikinci bölge yorulma çatlağı ilerlemesi dayancı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Aşırı yaşlandırma işlemine denk gelen ve bir çift yaşlandırma olan T73651 işleminin hem L-S hem de S-L yönünde, sadece çözündürülmüş, az ve aşın yaşlandırılmış durumlara göre daha az bir yorulma çatlağı büyüme hızına sahip olduğu bulunmuştur. Hadde yönüne göre konum farklılıkları yorulma çatlağının büyüme hızında kayda değer değişimler yaratmaktadır ve bu konumsal etkiler çözündürme sonrası yaşlandırma işlemleri ile giderilememiştir. Fe içeren, muhtemelen Al7Cu2Fe parçacıklarının yorulma çatlağı büyüme dayancım olumsuz etkilediği görülmüştür. Dolayısı ile, bu alaşım sisteminde yorulma çatlağı büyüme oranını düşürmek için iyi bir yöntem, alaşımın Fe oranını düşürmek olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF AGING ON THE FATIGUE CRACK GROWTH KINETICS OF AN Al-Zn-Mg-Cu ALLOY ALPAY, S. Pamir M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr. ŞakirBOR Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Rıza GÜRBÜZ May, 1993, 89 pages. In this study, the effect of different aging treatments on the Stage II fatigue crack propagation resistance of a high-strength Al-Zn-Mg-Cu alloy, AA 7050, was investigated. It was found that the T73651 temper, which is a duplex aging treatment corresponding to overaged conditions, had the lowest fatigue crack growth rate when compared to as-solutionized, underaged and overaged tempers, both in the L-S and S-L directions. Orientation differences result in significant changes in the fatigue crack growth rates and the orientation effects were not eliminated with aging treatments following solutionizing. Fe containing inclusions, possibly Al7Cu2Fe particles, were found to be harmful for fatigue crack growth resistance. Thus, in this alloy system a good measure to reduce fatigue crack growth rate would be to decrease the Fe content of the alloy.