Seydişehir alüminasının slip döküm parametrelerinin belirlenmesi
Determination of slip casting properties of Seydişehir alumina
- Tez No: 223725
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER SERDAR ÖZGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, Metallurgical Engineering, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seydişehir, Alümina, Slip Döküm, Seydişehir, Alumina, Slip Casting
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Seydişehir alüminası düşük sıcaklıkta yapılan kalsinasyondan dolayı yüksek oranlarda geçiş faz alüminası içermekte, dolayısıyla kararlı alfa faz yüzdesi düşük seviyelerde kalmaktadır. Çözümlendirmede kullanılan sodyum hidroksitten dolayı yüksek oranlardaki Na2O içeriği elektriksel özellikleri etkileyen temel faktör olmaktadır. Seramik değerli alumina özelliklerini etkileyen en önemli diğer faktör de Seydişehir alüminasının iri tanelerden oluşmasıdır. Bu çalışmada Seydişehir alüminasının slip döküm yöntemiyle şekillendirilebilmesi amacıyla karakterizasyonu, ıslahı, reolojik özellikleri, sinterlenmesi, fiziksel ve mekanik özellikleri çalışılmıştır. Faz analizi, kimyasal analiz, görünür yoğunluk ve tane boyut dağılımı tespit edildikten sonra yıkama, kalsinasyon ve öğütme işlemleri yapılmıştır. Islah çalışmalarında sodyum içeriğini düşürebilmek için saf su ortamında yıkama yapılmıştır. Geçiş faz alüminalarını kararlı alfa alüminaya dönüştürebilmek için kalsinasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tane boyutunu düşürebilmek için atritör, bilyalı değirmen ve vibrasyon öğütmeleri yapılmıştır. Öğütmeler sonucunda yapılan tane boyut analizi ve taramalı elektron mikroskobu çalışmalarıyla tane boyutları kıyaslanmıştır. Daha sonra, ıslah edilen Seydişehir alüminasının reolojik özellikleri ve slip dökümü çalışılmıştır. Reolojik özellikler aşamasında zeta potansiyeli, elektrolit, viskozite, litre ağırlığı ve kolloidal davranış, slip döküm aşamasında alçı kalıp, döküm hızı, kuruma küçülmesi ve yaş yoğunluk çalışılmıştır. Reolojik özellikleri belirlenen Seydişehir alüminasının slip dökümü yapılmış ve şekillendirilen numunelerin 1500 oC'den 1750 oC'ye kadar sinterleme çalışmaları yapılmıştır. Daha sonra, sinterlenen numunelerin fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiş ve mikroyapısal gelişim tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, ceramic sector have grown up. Especially, it is used for electrical ceramics, textile ceramics, ordinary ceramics and refractories but huge quantities of aluminas have been imported so far. In Seydişehir, the purpose of the process is production of the metallurgical grade alumina. Owing to this kind of process Al(OH)3 is calcined at 1000 oC for dehydration of aluminum trihydroxide. This is because, Seydişehir alumina powders have metastable transition phases. Bayer-processed Seydişehir alumina powders have coarse particle sizes. Another property of these aluminas is high Na2O contamination. All of these properties make it non-ceramic grade. The first step of the process is characterization of Seydişehir aluminas. This step involves: particle size analysis, SEM analysis, chemical analysis, and XRD analysis. The second step of the process is improvement of these aluminas. For improvement, the following operations are used: calcination, XRD analysis, washing (in different solutions), chemical analysis, grinding (with different techniques), particle size analysis, and SEM analysis. Prior to slip casting casting step of process viscosity, sedimentation and mass load of per liquid volume were investigated with the aid of HCl, PMAA (Darvan 7) and Na2SiO3, electrolytes additions. Then two different kind of plaster namely Baldudak and Kerr were used for the preparation of molds. As sintering aids 1 ? 3 % Cr2O3, TiO2 and MgO oxide additions were homogeneously mixed into the slip prior to shaping. Following to slip casting step sintering of the specimen were performed at five different temperatures between 1500 - 1750 oC zone. Finally, physical properties, mechanical properties and microstructures of sintered specimens were investigated.