Aynı kalınlıktaki tek ve çok katmanlı sacların derin çekme özelliklerinin incelenmesi ve karşılaştırılması.
A comparative investigation of deep drawing feature of eqally thick single and multi layered metal sheets
  1. Tez No: 292499
  2. Yazar: ERKAN SERTKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER GAVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Al 1050, katmanlı sac, Derin Çekme, Sac Şekillendirme, Al 1050, layered metal sheets, Deep Drawing, Sheet Forming
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Sac metal şekillendirme yöntemlerinden biri olan derin çekme metodu endüstride sıkça kullanılmaktadır. Meşrubat ve parfüm kutuları, tencereler, tüpler v.b. ürünler derin çekme metoduyla üretilmektedir. Bu nedenle derin çekme metodunu geliştirmek için çeşitli araştırmalar yapılmaktadır.Yapılan bu çalışmada aynı kalınlıktaki tek ve çok katmanlı sacların derin çekme özellikleri imalatta bilimsel araştırma yöntemlerinden biri olan deneysel çalışma ile incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. 2 mm kalınlıktaki tek tabaka sac ile 0,3 mm, 0,4 mm, 0,5 mm, 0,6 mm, 0,7 mm, 0,8 mm, 1 mm, kalınlıktaki saclardan elde edilmiş çok tabakalı alaşımlı alüminyum Al 1050 sac parçaların kare derin çekilmesine olan etkisi deneysel olarak incelenmiştir.100 mm genişlikte tek katmanlı olarak yapılan deneylerin hasarsız olarak sonuçlandığı fakat aynı genişlik ve kalınlıktaki çok katmanlı deneylerin hasara uğradığı görülmüştür. Bunun üzerine çok katmanlı taslak malzemelerin hasara uğramadan çekilebileceği maksimum genişlik tespit edilmiştir. Ayrıca çok katmanlı olarak yapılan deneylerde zımba yükünün daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Deep drawing is one of the most important forming methods of sheet metal used frequently in industry. Saucepans, beverage and perfume cans, tubes etc. products have been manufactured via deep drawing method. For this reason, a lot of research are being carried out for improve the deep drawing.The main subject of this research project is to examine deep drawing feature of equally thick single and multi layered metal sheets, by conducting methodological technics, which is conventionally used in manufacturing. In this regard, a quadratic deep drawing of single 2mm thick metal sheet is comparatively and experimentally investigated together with the multi layered compound aluminum Al 1050 that has been obtained from metal sheets in different thickness ( 0,3 mm, 0,4 mm, 0,5 mm, 0,6 mm, 0,7 mm, 0,8 mm, 1 mm)I have found out that experiments conducted on the single layered metal sheets -100 mm in breadth- resulted damage free, yet, those carried out on the multi layered metal sheets -with the same thickness and breadth- were in deed unsuccessful in that sense that these metalsheets were damaged. As a result I fixed the maximum limit of breadth of multi-layered materials so that they remain damage free. Furthermore, It was observed that the weight of the punch in the multi-layered experiments is much more bigger than it?s the case in the single layered ones."