E New bearing alloy zinc-aluminium
Yeni bir yatak alaşımı çinko-alüminyum
  1. Tez No: 29254
  2. Yazar: ALİ HAKAN ERDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vatak alaşımları, Çinko, Alüminyum, Döküm, Katılaşma, Metalografi, Mekanik test, Alaşım geliştirme, Bearing alloys, Zinc, Aluminium, Casting, Solidification, Metallography, Mechanical test, Alloy development
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
YENİ BİR YATAK ALAŞIMI ÇİNKO-ALÜMİNYUM ERDEM İR, Ali Hakan Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Ekrem SELÇUK Eylül, 1993, 53 sayfa Bu çalışmada, üç Çinko-Alüminyum alaşımı (Alaşım t: 451 ln-55% Al, Alaşım 2: 601 Zn-401 Al, Alaşım 3: 701 Zn-301 Al) yalın alaşım olarak üretildi. Mikroyapı ve mekanik özellikleri incelendi. Aşınma davranışları özel bir yöntemle çalışıldı ve aşınmaları bronz metali ile karşılaştırıldı. Çalışma sonunda, ZA alaşımlarının çekme ve basma mukavemetleri alüminyum miktarının artmasıyla yükselmiştir. Fakat alüminyumun yüzde değişimi, bu çalışmada seçilen ZA alaşımlarının sertlik değerlerinde bir etken olmadı. Aşınma deneylerinin sonucunda, ZA alaşımları yatak malzemesi olarak sadece düşük hızlarda uygun olduğu görülmüştür. ZA alaşımları için alüminyum değişiminin aşınma davranışlarına bir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW BEARING ALLOY 2 INC- ALUMINIUM ERDEM İ R, Ali Hakan M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr.Ekrem SELÇUK September, 1 993, 53 pages In this study, three Zinc- Aluminium alloys (Alloy 1: 451 Zn-551 Al, Alloy 2: 601 Zn-401 Al, Alloy 3: 701 Zn-301 Al) were produced as binary alloys. Their microstructural and mechanical properties were examined. The wear behaviour was studied using a special method and compared with bronze. The study showed that tensile and compression strength of the ZA alloys increase with increasing aluminium content. But the change 1 of aluminium has no effect on hardness value of the ZA alloys chosen in this study. As a result of wear test, the ZA alloys appear as suitable bearing material only at low speeds. And the variation of aluminium for (IZn 45-70) ZA alloys has no effect on wear behaviour of the ZA alloys. m