Bor endüstri atıkları ve prina atıklarının çimento üretiminde katkı maddesi olarak değerlendirilmesi
Industrial waste and pomace of boron waste as an additive in cement production evaluation
  1. Tez No: 292548
  2. Yazar: NESLİHAN ALTINKÖPRÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç dayanımı, Borojips, Çimento karışımları, Kolemanit konsantratör atığı, öğütme, prina atığı, SEM, XRF, Compressive strength, Borojips, Coment mixture, Colemanite concenrator waste, Grinding, Bagasse, SEM, XRF
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Endüstriyel atıklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de azımsanmayacak derecede çevresel kirliliğe neden olmaktadır. Bu atıklar yeterli derecede değerlendirildiği takdirde ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.Bu çalışmada Kütahya-Emet-Espey yöresindeki kolemanit konsantratör atıkları ve borojips ile Balıkesir-Havran yöresindeki zeytinyağı fabrikası atıklarının çimentoya katkı maddesi olarak ilave edilmesi ve bu şekilde değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Kolemanit konsantratör atığı, prina atığı ve borojips öncelikle hep birlikte belirli oranlarda çimento klinkerine katılmış daha sonra Kolemanit konsantratör atığı ve prina atığı birlikte belirli oranlarda çimento klinkerine katılıp son olarak ta prina atığı tek başına çimento klinkerine katılarak denemeler yapılmıştır.Katkıların çimentonun mekanik özelliklerinden, priz süresine, hacim genleşmesine, basınç dayanımına, öğütme süresi üzerine etkileri incelenmiştir.Kolemanit konsantratör atığı katkısının çimento klinkerine ilave edilmesiyle özellikle priz süreleri ve basınç dayanımları olumsuz etkilenmektedir. Priz hızlandırıcılar ve polimer akışkanların bu katkıyla birlikte betona ilave edilmesiyle priz süreleri ve basınç dayanım değerlerinin TS'na uygun hale geleceği bu çalışmanın öngörülerindendir. Prina atığı ilavesi bu özellikleri olumlu yönde etkilemiş olsa da basınç dayanımlarında aranan standartlara ulaşılamamış fakat eklenen katkıların çimento klinkerine belirli oranlar çerçevesinde ilave edilmesi durumunda hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük faydalar sağlayacağı araştırma öngörülerindendir.
Özet (Çeviri)
In our country industrial wastes have caused considerably big enviromental pollution as well as in the world. These wastes will make a good contribution to our economy if they can be put to good useWhat is aimed in this study is to add colemanite concentrator waste from the area of Kütahya-Emet-Espey and bagasse from Balıkesir-Havran to the cement and to make use of them as additive material.Three experiments with additives have been done. Initialy colemanit concentrator waste,bagasse and borojips have been put into cement clinks in certain propertiens. Next colemanit concentrator wate and bagasse have been put in to cement clinks i the same way. Finally only bagesse has been put in to cement clinks.The effects of additives on setting time, volume expansion, compressive strength and grinding time have been investigated.Especially setting time and compressive strength properties of cement have been affected ragatively when celemanit consentrator waste is added to clinks of cement. As a result of this study it is predicted that setting time and compressive strength volues will be in accordance with the volues of when setting accelaratars and polymer fluids together with the additive in guestion is added to cement.Although the addition on of bagasse affected these properties positively, the desired standartds in compressive strength couldn?t be reached. However it is stil predicted that additives will make a great contribution bath economical and environmental issues if they are added to cement in certain proportions.