Aromatik birim içeren azometin polimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of azomethine polymers containing aromatic unit
- Tez No: 292614
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Aromatik poliazometinler, İmin polimerleri, Polikondenzasyon reaksiyonu, Termal analiz, Aromatic polyazomethines, Imine polymers, Polycondensation reaction, Thermal analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, 2-hidroksi benzaldehit'in ve 4-hidroksi benzaldehit'in ayrı ayrı 4,4'-metilen dianilin ve 4,4'-oksi dianilin ile kondenzasyon reaksiyonuyla schiff bazları sentezlenmiştir. Elde edilen bu Schiff bazlarının diiyodo benzen ile polikondenzasyon reaksiyonundan poliazometinler sentezlendi. Sentezlenen bileşiklerin yapıları UV-vis, FT-IR ve 1H-NMR teknikleri ile karakterize edildi. Sentezlenen tüm bileşiklerin termal özellikleri de TGA, DTG, DTA ve DSC analizleri ile belirlendi. Elde edilen bileşiklerin fotolüminesans (PL) özellikleri ise DMF çözeltisinde floresans spektroskopisi ile incelendi. Sentezlenen bileşiklerin elektrokimyasal özellikleri döngüsel voltametri ile incelendi. Sentezlenen poliazometinlerin elektriksel iletkenlikleri ölçüldü ve tipik yarı iletken özellik gösterdikleri tespit edildi. Elde edilen bileşiklerin sayıca ortalama molekül ağırlığı, kütlece ortalama molekül ağırlığı ve polidisperslik indeksi büyüklükçe ayırma kromatografisi (SEC) ile belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, schiff bases were synthesized by condensation reaction with 2 and 4-hydroxy benzaldehyde separately 4,4'-methylene dianiline and 4,4'-oxy dianiline. Polycondensation reaction of these Schiff bases obtained with diiyodo benzene polyazomethines were synthesized. The structures of the synthesized compounds were characterized by UV-vis, FT-IR and 1H-NMR techniques. Thermal properties of all the synthesized compounds is also determined by TGA, DTG, DTA and DSC analysis. Obtained compounds, photoluminescence (PL) properties were investigated by fluorescence spectroscopy in the DMF solution. The electrochemical properties of the synthesized compounds were investigated by cyclic voltammetry. The electrical conductivity of the synthesized polyazomethines were measured and showed a typical feature of semiconductor. The number average molecular weight, mass average molecular weight and polidisperslik index of obtained compounds were identified by Size Exclusion Chromatography (SEC).