Kumarin ve kumarin+E vitamininin wistar albino sıçan ince barsağı üzerine etkilerinin ışık mikroskobik olarak incelenmesi
  1. Tez No: 29268
  2. Yazar: M.HANDAN BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ OZANSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: İnce Barsak, E Vitamini, Kumarin, Small Intestine, E Vitamin, Coumarin
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KUMARIN ve KUMARİN+E VİTAMİNİNİN WİSTAR ALBİNO SIÇAN İNCE BARSA?I ÜZERİNE ETKİLERİNİN IŞIK MİKROSKOBİK OLARAK İNCELENMESİ M. Handan BİLGİÇ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman Yard. Doç. Dr. Ülkü OZANSOY Çalışmada ergin 36 adet Rattus norvegikus varyete albino kullanılmıştır. Sıçanlar dört gruba ayrılmıştır. Birinci gruba 100 mg/kg E vitamini intra müsküler olarak yapılmıştır. İkinci gruba sadece mısırözü yağı oral yoldan verilmiştir. Üçüncü gruba mısırözü yağında çözdürülmüş 160 mg/kg kumarin oral yoldan verilmiştir. Dördüncü gruba mısırözü yağında çözdürülmüş 160 mg/kg kumarin oral yoldan verildikten bir saat sonra 100 mg/kg E vitamini intra müsküler olarak yapılmıştır. Sıçanların 24 saat, 7 gün ve 21 gün sonunda eter anastezisi altında karın bölgeleri açılarak alman ince barsak dokuları ışık mikroskobu ile incelenmiştir. Işık mikroskobu incelemelerinde kumarin uygulanan gruba ait deney hayvanlarında, fırçamsı kenarlarda silinmeler, epitel hücrelerde dejenerasyon ve sitoplazma kayıpları, lamina propria tabakası ve submukoza tabakasında genişlemeler, intestinal bezlerde dejenerasyon, kriptalarda yer yer nekrotik alanlar, kas tabakasında düzensizlik, vakuolizasyon alanları gözlenmiştir. Kumarin + E vitamini uygulanan grupta gözlediğimiz bulgular daha az ve daha hafif olarak izlenmiştir. Zamana bağlı olarak kumarinin ince barsak dokusu üzerinde yaptığı bazı değişiklikler ve dejenerasyonlarda artış olduğu dikkati çekmektedir. Sonuç olarak akut kumarin uygulamasının sıçan ince barsak dokusunda bazı değişikliklere ve dejenerasyonlara sebep olduğunu ve E vitamini uygulamasının ise bu etkileri tam olarak önlemese de azalttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMAMRY MsC Effects of Coumarin and Coumarin+E vitamin on Small Intestine of Wistar Albino Rats, Light Microscopic Investigation. M. Handan BİLGİÇ Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor Yard. Doç. Dr. Ülkü OZANSOY In this study, 36 adult Rattus norvegikus varyete albino wereused. They were randomly segregated into 4 groups nine rats each. I. grop: Only E vitamin was injected intra musculary, at a dose 100 mg/kg body weight. II. group: Only Cornseed oil was given oraly. III. group: Coumarin, dissolved in cornseed oil was given oraly, at a dose of 160 mg/kg body weight. !V: group: One hour later than Coumarin treatment, E vitamin was injected intra musculary, at a dose 100 mg/kg body weight. After 24 hours, 7 days and 21 days, animals were anaesthesized with ether, abdomen was then opened and small intestine tissues were taken for light microscopic investigatiens. Light microscopic examination of small intestine tissue in Coumarin treated group; disappearances in microvillus (brash border), cytoplasm losses and deganaration on epitelial cells, dilatatrons on lamina propria and submucosa layers, degenerations on intestinal glands, necrotic areas on criptas, iragularities on muscular layer and vacualization areas have been obsorved. In Coumarin + E vitamin treated group; all findings have been seen less and lightly than coumarin treated group. It has been established that alterations and degenerations affected by coumarin were increased time dependendence. As a result we can say that acute coumarin treatment cause to alterations and degenerations on small intestine tissue of rats, and E vitamin reduces the effects of coumarin altöught it dos'nt prevent.