Uzak içerik sağlayıcı IPTV ağlarında bant genişliği yönetimi
Bandwidth management of remote content provider IPTV networks
- Tez No: 292749
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YALÇIN ÇEKİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: IPTV, IPTV ağ elemanları, IPTV Servisleri, IPTV Bant Genişliği Yönetimi, Yerel IPTV Ağları, IPTV, IPTV Network Components, IPTV Services, IPTV Features, IPTV Bandwidth Management
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde hızla gelişen televizyon yayıncılığı sistemlerine yeni bir alternatif olarak sunulan IPTV (Internet protocol television) teknolojisi bu tez çalışmasında incelenmiştir. Teknolojinin her alanında olduğu gibi internet teknolojisi televizyon yayıncılığında da büyük pay sahibi olmaya başlamıştır. İnternet üzerinden televizyon yayıncılığı yani IPTV teknolojisi büyük bir hızla gelişmekte ve kullanım yaygınlığı hızla artmaktadır. IPTV kullanıcılara geniş çaplı ve kaliteli hizmet sunmakta ve kullanıcılara mevcut televizyonlarında internetin gücünü kullanmalarına izin vermektedir.IPTV'nin sağladığı servisler, IPTV ağının yapısı, bu ağı oluşturan elemanlar, IPTV sisteminin kullandığı protokoller ve teknolojiler bu tez çalışmasında ele alınmıştır. IPTV ağlarında yapısal anlamda tam olarak standarta kavuşmamış olan uzak içerik sağlayıcı IPTV ağları detaylıca incelenmiş ve linux işletim sistemleri tabanlı bir uzak içerik sağlayıcı IPTV ağı kurulmuş ve önerilmiştir.Uzak içerik sağlayıcı IPTV ağlarının kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli konu bant genişliği yönetimidir. Servis sağlayıcılar tarafından kullanıcılara garanti edilen servis kalitesinin elde edilmesi için bant genişliğinin belirlenen değerlerin altına inmemesi gereklidir. Bu bant genişliği değerleri, uzak içerik sağlayıcı IPTV ağının mevcut ağ yapısı, servis sağlayıcının garanti ettiği servisler ve ana IPTV ağıyla bağlantıyı oluşturan geniş alan internet bağlantısının hızına göre değişmektedir.Bant genişliği yönetiminde üzerinde durulması gereken en önemli şey yüksek oranlarda bant genişliği kullanan içeriğin (görüntü, ses, DVD ...vb) ana ağ ve uzak içerik sağlayıcı ağ arasında geçişlerinin durdurulmasıdır. Bu yüksek bant genişliği teşkil eden veri IPTV ağlarında servis kayıplarına ve mevcut ağın zarar görmesine neden olur. Bu tez çalışmasında perl dili kullanılarak yazılan program, IPTV ağlarında iki ağ arasında gerçekleşecek olan olası istenmeyen içerik geçişlerini durdurarak ve sistem zararını en aza indirmektedir.Bu program ağ trafiğinin izlenmesi, düzenli olarak ağ üzerindeki trafiğin kontrol edilmesi, bu işlemlerin tarih ve istatistiksel bazda raporlarının tutulmasını sağlar.Ayrıca servis kalitesini etkileyecek yüksek miktarda ağ trafiği tespit edildiği zaman, servis zararını en aza indirmek amacıyla belirlenen işlemlerin sonlandırılmasını otomatik olarak gerçekleştirir. Program tarafından yapılan işlemler, kontroller ve raporlar istenilen kişilere e-posta yoluyla yollanabilmektedir. Bu program açık kaynak kodlu olarak yazılmıştır, kullanıcılar tarafından mevcut ağlarının ve teknolojilerinin gereksinimlerine cevap verecek şekilde geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, IPTV (Internet Protocol Television), which is served as an alternative to the day?s rapid improving television broadcasting system is discussed.Like in every field of technology, internet technology has also started to have an initial importance in television broadcasting. TV broadcasting through the internet, or in other words IPTV, is improving rapidly, and the usage is getting widespread day by day. IPTV serves its users a wide and qualified service and lets them make the most of the internet potency on their current televisions.The services that IPTV serves, IPTV network structure, the elements which generate IPTV, and the protocols and technologies that IPTV use are emphasized in this thesis. The remote content provider IPTV networks which are not standardized properly in the structural sense of IPTV are dwelled on in detail and a linux-operating-systems based remote content provider IPTV is set up and suggested in that workout.Band-width management is the most important area to pay attention while using the long distance IPTV Networks. In order to get the service quality guaranteed by the service providers it is important to not to let the band-width go down below the value determined. Current structure of these bandwidth values change according to the remote IPTV network, the services that the provider guaranteed and to the wide area internet speed which creates the link with the IPTV network.The most important thing to focus on is to stop the transfer of the content (video, voice, DVD, etc.) which uses a high rate of bandwidth between the main and the remote content provider network. This high rate bandwidth data causes some service lost on the IPTV network and damages the current network. In this thesis the program which is written in Perl Language stops the unwanted content transmission and minimizes the system damage.This program provides to follow the network traffic, control the traffic regularly on the network and to keep regular records of these transactions. Moreover, when large amounts of network traffic that will affect the quality of service are determined, termination of the transactions will occur automatically in order to minimize the damage of the service. It is possible to send the proceedings, controls, and the reports that the program keeps to the any pre- determined users via e-mail. This program is written open source coded and can be developed to meet the needs according to the users? current network and their own technology.