Alternatif bir yeşil alan modeli olarak otopark üstü park ve bahçeler İstanbul Esenler Nenehatun Parkı örneği
An alternative green area model of the landscape design studies above the undergroung parking garage Istanbul Esenler Nenehatun Park
- Tez No: 292779
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı Otoparkı, Park ve Bahçeler, Esenler Nenehatun Parkı, Underground Parking, Park and Garden, Esenler Nenehatun Park
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Son yıllarda az geli?mi? bölgelerden ?stanbul kentine olan a?ırı göç ve artan nüfus sebebiyle ye?il alan ve otopark ihtiyaçları giderek artmaktadır. ?stanbul?un plansız bir ?ekilde geli?me göstermesinden dolayı ye?il alanlar dengeli bir ?ekilde ya?am alanlarına dahil edilememi?tir. Taleplerin yerine getirilebilmesi için kent bazında birden çok i?leve sahip tasarımlar gündeme gelmektedir. Zemin altı otopark ve üzeri park projeleri de bu kapsamda geli?en projelerdendir. Esenler ilçesi yoğun nufusu ve ye?il alanlarının hem alansal büyüklük açısından hemde ki?i ba?ına dü?en miktar açısından oldukça az olması nedeniyle örnek ilçe olarak seçilmi?tir. Esenler ilçesinde tasarlanmı? ve uygulaması tamamlanmı? Nene Hatun Otopark Üstü park çalı?ması örnek alan olarak ele alınmı? ve peyzaj tasarım ilkeleri açsından incelenmi?tir.
Özet (Çeviri)
In recent years, due to increasing population and excessive immigration from the less developed regions, the parking problem and the need of green space in ?stanbul have been gradually increased. Owing to unplanned urbanization, green spaces could not be included to living spaces in a balanced way. To satisfy the needs on city basis, projects with multiple functions have come out. Underground and over-ground parking have been some of the projects developing within this context. They have been explained with the projects, some of which have already been implemented and some are going to be implemented in various regions of ?stanbul. Esenler has been chosen as a sample county for its intensive population and inconsiderable green areas per capita. Designation and implementation of Nene Hatun Park above Underground Parking project has been discussed as a sample and analyzed in terms of landscape design work principles.