Hafif raylı sistemin Kocaeli ili için incelenmesi
To review of light rail transportation systems in Kocaeli
  1. Tez No: 292781
  2. Yazar: FATİH GÜREL
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR.DR. NİLGÜN CAMKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Kent içi Ulaşım Sistemleri, Hafif Raylı Sistem, Fizibilite Etüdü
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kocaeli İli Çevre Gelişim Planında kuzey ve güney yönünde kentsel gelişme öngörülmesine rağmen, doğal engeller nedeniyle Kocaeli doğu-batı doğrultusundaki kent formunu korumaya devam etmektedir. Genel ulaşımda kent merkezinde oluşan ve çevre yerleşimlerden gelen yolculukların büyük bir bölümü doğu batı yönündeki tek bir aksa (D-100 Karayolu) yüklenmiş durumdadır.Tezin konusunu oluşturan Hafif Raylı sistemi günümüzün modern toplu taşıma sistemlerinden biri olup uygulandığı şehirde, şehrin çehresini değiştirmekte ve modernizasyonunu tetiklemektedir.Bu çalışma kapsamında alternatif bir ulaşım modeli olarak sunulan monoray ulaşım sisteminin uygulanabilir güzergah seçimi, bu güzergahtaki mevcut durum, yolculuk kapasitesinin belirlenmesi, kuruluş ve işletme bakımından monoray sisteminin mali portresinin çıkartılması ve bu çıkarımlar sonucunda fayda ve maliyet girdilerinin belirlenmesi ve sistemin uygulanabilirliğinin araştırılması hedeflenmiştir.Tezin ikinci bölümünde, çalışmanın amacı, objektifleri, hafif raylı ulaşım sistemi hakkında kısa bilgiler, dünyadaki hafif raylı sistem uygulamaları, mevcut sistemler, Kocaeli ilinin coğrafi özellikleri, nüfus bilgileri, Büyükşehir belediyesinin sınırları ve mevcutta kullanılan toplu taşıma sistemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Mevcut yolculuk hacmi, arzu hattının oluşumu, yolculuk ve nüfus tahminleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde, ise maliyetler ve fizibilite hesapları sunulmuştur. Son bölümde ise elde ettiğimiz veriler neticesinde sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Though being taken into consideration the urbanism development at north and souht direction in Kocaeli city environment developing plan, Kocaeli keeps its shapeen the east-west direction due to the natural obstacles. The big majority of the passengers coming from the environment locals and being formed in the city central in general transportation has been dense at one axle in the east west direction ( D-100 Highway).The light rail system forming the issue of the thesis is one of the modern mass transport systems, and if applicable, it has been changing the appearance of the city and triggers the modernization.In this work, it has been targeted of searching of the system's applicable and determination of the cost expenditure and benefit of the light rail system, the financial portrait calculation for the institutions and enterprises, the present situation at this route, determination of travel capacity on this workto be applicable, route preference presented as an alternative transportation model.In first section of the thesis is about the entrenence section. In second section, it is given short details about the light rail transportation system and the objectives, aiming of the work, the light rail system in the world, information has been given about the mass transportation system in use and the boundaries of Kocaeli Great Municipality, the inhabitant information, the geographical peculiarities of Kocaeli city. In the third section, available of the transportation value, desire line , transportation and population estimate reviewed. In the fourth section the cost and the feasibility accountings have been presented.In the last section result and proposals have been presented by the data optained.Key words : The urbanism transportation system, Light rail systems, Feasibility study