Karayolu üstyapı yönetim sistemi ve Kocaeli ili Başiskele ilçesi uygulaması
Road pavement management system and Kocaeli Başiskele district land application
- Tez No: 292782
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: ÜSTYAPI Yönetim Sistemi, ÜSTYAPI Çeşitleri, Bozulma türleri, Bozulma tamir yöntemleri
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın ana amacı ÜSTYAPI Yönetim Sistemleri (ÜYS) kullanılarak yol ağı ÜSTYAPI verilerinin toplanması ve bu veriler ışığında ÜSTYAPI ömrünün uzatılması ve doğru yatırım zamanının tespit edilmesidir. Bu amaca uygun olarak Kocaeli ili Başiskele ilçesi köylerine ulaşımı sağlayan ana arterleri üzerinde pilot çalışma yapılarak, söz konusu bölgede ÜSTYAPI Yönetim Sistemi oluşturmaya çalışılmıştır.Çalışmanın ilk bölümünde üstyapı yönetim sistemleri hakkında literatür tanımlaması yapılmış ve bu konuda oluşturulmuş yayınlar hakkında bilgi verilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde üstyapının tanımlanmasına yer verilmiş, bu bağlamda üstyapı çeşitleri incelenmiştir. Üstyapılarda bozulmalar ve tamir yöntemleri ise üçüncü bölümde incelenmiştir.Dördüncü bölümde, ÜYS' nin tanımlanmasına ve alt başlıklarına yer verilerek kentsel faaliyetlerin hacmindeki artış sonucu gereken ÜSTYAPI düzenleme faaliyetlerinin yönetilmesi gerekliliği vurgulanmıştır. Ayrıca ÜYS `nin bileşenleri de bu bölümde incelenmiştir.Başiskele ilçesi ile ilgili bazı bilgiler ise beşinci bölümde verilmiş ve ilçenin sosyal, ekonomik ve coğrafi yapısı incelenmiştir. Ayrıca ilçe köyleri ana arterlerinin ulaşım açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucu ÜYS için veriler toplanmıştır. Söz konusu ilçe ile ilgili verilerin toplanması ve ÜYS metodolojisi içerisinde oluşturulan tabloların hazırlanarak yorumlanması da bu bölümde yapılmış ve bu verilerin güncel tutulması ve sonuçların raporlanması amacıyla makrolama yöntemi kullanılmıştır.Çalışmanın sonuç bölümünde ise toplanan veriler ışığında oluşan değerlendirmeler yapılmış ve ÜYS'nin ülke ekonomisi açısından önemi vurgulanmıştır. Ayrıca Başiskele ilçesi ölçeğinde ÜYS uygulaması sonuçlarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study SUPERSTRUCTURE Management Systems (PMS) using the road network. In the light of these data collection and data PAVEMENT life, and to determine the right time to invest. For this purpose, providing access to their villages as the main arteries of the town of Kocaeli province Başiskele district made on the pilot study, the region tried to establish SUPERSTRUCTURE Management System.In the first part of the study of literature about the definition of pavement management systems, and in this regard has been given information about the publications generated.Superstructure definition given in the second part of the study, pavement types investigated in this context. Deterioration and repair of pavements in the third section, methods are investigated.The fourth chapter, the PMS of the definition given in the urban and sub-titles as a result of an increase in the volume of activities to be emphasized the necessity of managing regulatory activities SUPERSTRUCTURE. In addition, PMS of the components examined in this section.Başiskele district and county given some information about the fifth chapter, the social, economic and geographic structure. In addition, the villages of the district have been evaluated in terms of the main arteries of transport.As a result of these assessments were collected for PMS. The district is created in the methodology related to PMS data collection and interpretation of the tables in this section has been prepared and kept up to date data and reporting results to the method used makro.In the conclusion part of the assessments made in the light of data collected and highlighted the importance of the country's economy ÜYS. In addition, the results are included Başiskele district-wide implementation of PMS.Key Words : PAVEMENT Management System, SUPERSTRUCTURE Types, Types of Distortion, Distortion repair methods.